De bekende Italiaanse pizzabakker Sorbillo zet ananaspizza op de kaart: het zorgt meteen voor ophef

Janine image
door Janine

11 Januari 2024

De bekende Italiaanse pizzabakker Sorbillo zet ananaspizza op de kaart: het zorgt meteen voor ophef
Advertisement

Gino Sorbillo is een van de beroemdste Italiaanse pizzabakkers. Vanuit Napels wist hij verschillende pizzeria's over de hele wereld te openen, waaronder Tokio en Miami. Hij behoort tot een familie die al drie generaties pizzabakkers zijn en is inmiddels een bekend gezicht op tv.

Veel beroemde mensen, waaronder Dua Lipa, Maluma en vele anderen zijn in zijn restaurant geweest om een ​​van zijn beroemde pizza's te proeven.

Advertisement

Zijn verklaring schokte iedereen op sociale media

Zijn verklaring schokte iedereen op sociale media

Instagram/sorbillo

Sorbillo maakte via een post op Instagram bekend dat hij ananaspizza aan zijn menu wilde toevoegen. In de video zien we de beroemde pizzabakker een pizza proeven met provola en plakjes ananas, en vervolgens vertellen hoe lekker deze is. Ten slotte nodigt hij sceptici uit om naar zijn pizzeria in Napels te komen en deze nieuwe toevoeging aan het menu uit de eerste hand te proberen.

Advertisement

Het web ging uiteraard helemaal los

Het web ging uiteraard helemaal los

Pixabay

Voor veel mensen is pizza met ananas tegenovergesteld van "Italiaans zijn", het is een principiële kwestie geworden om het volledig te verwerpen en het is het symbool van de vergeefse poging om de Italiaanse keuken in het buitenland te kopiëren.

Bijgevolg kon deze video niet anders dan voor veel sensatie zorgen. De meerderheid van de gebruikers reageerde op de post om Sorbillo's keuze te bekritiseren, waarbij men verklaarde hoe hij de traditie, de echte pizza, verraadde en dat dit gewoon een marketingactie is. Slechts enkele commentaren waren positief en prezen hem om zijn moed en ambitieuze idee.

Gino liet zich zeker niet tegenhouden door deze opmerkingen, en hij bevestigde nogmaals dat hij de beslissing had genomen om het op het menu te zetten en nodigde al zijn volgers uit om hun geest te openen en deze pizza zonder vooroordelen te proberen.

Wat zegt de traditie?

Wat zegt de traditie?

Instagram/sorbillo

De pizza zoals we die nu kennen lijkt tegen het einde van de 19e eeuw in Italië te zijn uitgevonden aan het hof van koningin Margherita van Savoye; de ​​klassieke margherita met tomaat, mozzarella en basilicum was bedoeld als representatie van de kleuren van de Italiaanse vlag. Sindsdien heeft het zich uitgebreid en de hele wereld veroverd, uiteraard is het aangepast aan de behoeften en smaken van verschillende landen, maar de Italiaanse blijft de klassieke en authentieke originele versie.

De Disciplinare Internazionale dell’Associazione Verace Pizza Napoletana, opgericht dankzij de mondelinge traditie die is doorgegeven van pizzabakker tot pizzabakker, verzamelt alle regels die moeten worden gevolgd voor de bereiding van de perfecte pizza.

Uitgaande van de vier eenvoudige ingrediënten, zout, water, bloem en gist, wordt een zacht en soepel deeg bereid, dat onder een vochtige doek wordt gerezen. Vervolgens moet het deeg in de vorm van een cirkel worden uitgerold, waarop de verschillende toppings worden aangebracht. Ten slotte wordt de pizza gedurende 60-90 seconden in een houtoven gebakken.

Dit zijn de indicaties voor het maken van een klassieke pizza. Iedereen is vrij om zijn eigen versie te creëren en de nodige wijzigingen aan te brengen om hem aangenamer en naar eigen smaak te maken.

Advertisement