Hoe je je kinderen het beste kunt onderwijzen, ook thuis: hier is de truc die een moeder gebruikt

Janine image
door Janine

17 Februari 2024

Hoe je je kinderen het beste kunt onderwijzen, ook thuis: hier is de truc die een moeder gebruikt
Advertisement

De opvoeding van een kind is fundamenteel, dat weten we maar al te goed. Dit gebeurt thuis door de ouders en op school, wanneer het kind in contact komt met leraren en ook met vriendjes. Confronteren is van fundamenteel belang voor hun groei, net als de keuze van de methode die niet alleen buitenshuis, maar ook binnenshuis wordt toegepast.

Velen van ons kennen de beroemde methode van Maria Montessori, volgens welke het direct in contact brengen van het kind met dingen en hem een actieve, constante en onafhankelijke ervaring laten opdoen, perfect zou zijn om zijn grotere en meer directe ontwikkeling te bevorderen. Dit was precies wat de moeder inspireerde over wie we je willen vertellen, die thuis een “Montessori” omgeving creëerde. Hoe?

Advertisement

Montessorimethode thuis

Montessorimethode thuis

@kaliazofiel/Instagram

Roxan is een moeder die heeft besloten te vertellen hoe zij ervoor heeft gekozen haar dochter Kalia groot te brengen. Ze was erg geïnteresseerd in de Montessorimethode en wilde haar kleintje zoveel mogelijk onafhankelijkheid geven, en creëerde thuis een ideale omgeving. Hoe? Allereerst door alles wat overdag van pas kan komen op kindhoogte te plaatsen. Speelgoed, eten, gootsteen, zeepjes, kleren, schoenen: alles is bij de hand en Kalia hoeft niet op haar moeder te wachten om te doen wat ze wil. Natuurlijk gebeurt alles binnen de grenzen van de veiligheid en op basis van de leeftijd van de kleine. 

De keuze van de vrouw lijkt te zijn gewaardeerd door veel gebruikers die haar sociale pagina's volgen, die zichzelf vragen hebben gesteld in termen van bruikbaarheid en "samenstelling" van Montessori-ruimtes. Hoe maak je ze? Tegen welke prijs? Waar te beginnen?

Veel vragen die Roxan uitvoerig probeerde te beantwoorden.

Advertisement

Hoe creëer je thuis een soortgelijke ruimte?

Hoe creëer je thuis een soortgelijke ruimte?

@roxybondoc/Instagram

Er ontstonden veel twijfels onder gebruikers die de video’s zagen, daarom vroegen ze de vrouw om uitleg. Ze probeerde hen niet alleen gerust te stellen over het gemak van het creëren van dergelijke omgevingen, maar ook over de kosten die niet noodzakelijkerwijs hoog hoeven te zijn. Degenen die het net als zij willen doen, hoeven in feite geen enorm bedrag te investeren in het kopen van laag meubilair of speciale uitrusting voor kinderen, maar kunnen profiteren van wat ze in huis hebben.

Ze optimaliseerde bijvoorbeeld de lage planken van het meubilair voor haar kleine meid, waarbij ze planken op haar hoogte gebruikte om eten, drinken en nog veel meer op te bergen, zodat Kalia alles moeiteloos kon bereiken. En dan zijn er nog de krukjes: waarom zou je die niet gebruiken om iets hogere punten te bereiken? Niets moeilijks, maar een aanpassing van de ruimte om hem functioneel te maken. 

"Het belangrijkste is dat je je creativiteit goed gebruikt" - verklaarde Roxan.

Onafhankelijkheid en zelfvertrouwen

Onafhankelijkheid en zelfvertrouwen

@roxybondoc/Instagram

"Het inrichten van omgevingen die geïnspireerd zijn op de Montessorimethode helpt het kind om zelfstandig te leren en dingen te doen - zegt Roxan - Door voor de kleintjes een ruimte te creëren in een kast of lade met spullen binnen handbereik krijgen ze de kans om dagelijkse activiteiten zelfstandig te oefenen. Zulke ruimtes bevorderen niet alleen de zelfstandigheid, maar vergroten ook het zelfvertrouwen - vervolgde ze - Door alles binnen Kalia's bereik te leggen, zorg ik ervoor dat ze overal gemakkelijk bij kan. Het is belangrijk om kinderen dingen zelf te laten doen om hun ontwikkeling en onafhankelijkheid te bevorderen".

Dit waren de principes waaruit de keuze van deze moeder voortkwam. En we moeten toegeven dat het niet zo moeilijk is om het in de praktijk te brengen, als je voor dit Montessori-pad wilt kiezen.

Samenvattend...

Samenvattend...

@roxybondoc/Instagram

Het advies van deze mama is dus eenvoudig. Zet gewoon neer wat je kleintje nodig heeft, zorg dat hij of zij alles tot zijn of haar beschikking heeft en laat hem of haar handelen. Controle moet altijd constant en aanwezig zijn, maar door directe ervaring zal een kind zich meer bewust worden van zijn eigen mogelijkheden en klaar zijn om op een praktische manier te reageren op dagelijkse uitdagingen.

Advertisement