Zeg gedag tegen vervuilende voedselschalen: dit is de geniale oplossing van een 17-jarig meisje - BekijkDezeVideo.nl
x
Zeg gedag tegen vervuilende voedselschalen:…
Ze maakt een aantal proppen papier en eindigt met een klein kunstwerk... ideaal voor kinderen! Leer hoe je thuis gember kunt kweken, ook als je geen tuin hebt!

Zeg gedag tegen vervuilende voedselschalen: dit is de geniale oplossing van een 17-jarig meisje

01 Oktober 2016 • Door Sarah Nichele
13.501
Advertisement

Polystyreen is een kunststof materiaal dat voorkomt in de vorm van een licht en wit schuim die over het algemeen wordt gebruikt als verpakkingsmateriaal. Het wordt ook vaak gebruikt als voedselschaal voor bepaalde soorten fruit, vlees of andere voedingsmiddelen.

Dit materiaal is echter zeer vervuilend voor het milieu en wordt vaak ingeslikt door vissen en vogel: als polystyreen in de maag terecht komt, is dit vaak dodelijk.

Een 17-jarig meisje heeft een oplossing gevonden om polystyreen te vervangen met een verpakkingsmateriaal dat volledig biologisch afbreekbaar en niet giftig is.


Haar naam is Sayuri Magnabosco, ze is 17 jaar oud en ze woont in Brazilië. Op school leerde ze dat polystyreen 100 tot 300 jaar nodig heeft om af te breken.

Veel te lang voor een voorwerp dat je binnen enkele minuten na aankoop al weggooit. Zo kwam ze op het idee om een gelijkwaardig materiaal te zoeken dat wel volledig biologisch afbreekbaar is en ze kwam uit op restmateriaal van suikerriet.

De briljante studente wist met een eenvoudig proces biologisch afbreekbare voedselschalen te maken: ze maakte een mengsel van bagasse (vezelachtig afval wat overblijft nadat het sap uit de stengels van suikerriet is geperst), een pasta van tarwemeel en water.

De voedselschalen van dit materiaal kunnen twee jaar lang worden bewaard onder vastgestelde temperartuur- en vochtigheidsomstandigheden en zijn binnen 6 maanden volledig afgebroken. Als het materiaal in contact komt met water, is het binnen 4 uur volledig afgebroken.

Advertisement

In Brazilië neemt de suikerrietteelt een groot deel van de markt in beslag: volgens deze jonge wetenschapper zijn er nog veel meer mogelijkheden met het restmateriaal van suikerriet en ze is van plan om dit verder te onderzoeken!

Het succes van haar experiment heeft Sayuri Magnabosco verschillende prestigieuze prijzen opgeleverd.

Het motto van dit meisje: "Er is altijd iets dat verbeterd kan worden, en wij moeten ons inzetten om dat te doen!"   

Advertisement

Laat een opmerking achter!

Advertisement
Advertisement
x

Log alsjeblieft in om een video te uploaden

Registreer je met Facebook in twee eenvoudige stappen!
(We gebruiken Facebook enkel om de registratie te versnellen we plaatsen NIKS op jouw tijdslijn)

Login met Facebook

Vond je de video leuk?

Klik op "vind ik leuk" om op de hoogste te blijven en niet de beste video's te missen.

×

Ik ben al fan, bedankt