Deze man deed er 36 jaar over om een kanaal te graven en water naar zijn dorp te brengen - BekijkDezeVideo.nl
x
Deze man deed er 36 jaar over om een…
8 doe-het-zelf projecten gemaakt met werkelijk ongewone materialen Een klant beledigt de cassiere door hem

Deze man deed er 36 jaar over om een kanaal te graven en water naar zijn dorp te brengen

20 September 2017 • Door Janine
23.150
Advertisement

De chinezen houden van spreuken en gezegdes wanneer ze iets vertellen en van de vele die ze hebben, is dit wel één van de bekendsten: "De oude dwaas verplaatste de berg" Met deze spreuk bedoelt men te zeggen dat iedereen erin kan slagen iets te bereiken wat onmogelijk leek, dankzij zelfvertrouwen en aanzienlijke wilskracht.

Het verhaal van meneer Huang Dafa is heel toepasselijk: deze man heeft maar liefst zesendertig jaar van zijn leven doorgebracht met het werken aan een kanaal dat water naar zijn dorp bracht.


Huang Dafa is de dorpsleider van Cao Wang Ba, een klein bewoond centrum in de provincie Guizhou.

foto: China Daily

De rotsachtige en geisoleerde ligging van het dorpje heeft het altijd blootgesteld aan verschillende periodes van droogte die het leven van de bewoners vaak in moeilijkheden bracht, tenminste tot 1995. Een jaar, toen het tekort aan water het rijstveld bedreigde, waar hun overleving van afhing, was het noodzakelijk een oplossing te vinden.

En zo besloot meneer Huang in 1959 een kanaal in de muren van een berg te graven die hen water zou brengen vanuit een nabije plaats.

Het kanaal zou het water van het dorp Ye Biao naar Cao Wang Ba brengen via drie bergen.

foto: Xin Hua News

Wanneer meneer Huang zijn project presenteerde, zei iedereen hem dat het iets was wat niet te realiseren viel. Maar Huang, destijds was hij slechts 23 jaar, slaagde erin enkele mannen te overtuigen en begon zo te werken, en stelde zich bloot aan gevaren en enorme verantwoordelijkheden. Hij was de eerste die zich vastbond aan een touw aan een boom en zich van de ene naar de andere plek verplaatste op een hoogte van 300 meter. "Als ik het niet gedaan had, zou niemand de moed gehad hebben om mij te volgen".

Advertisement

Hard werken en studeren

foto: VCG

Na tien jaar graven hadden ze slechts een tunnel van 100 meter gegraven. Het werd duidelijk dat ook al was hun vastberadenheid groot, hun kennis van irrigatie nihil was. Daarom besloot Huang de werkzaamheden te staken om te gaan studeren in de stad Fengxiangzhen.

Een nieuw plan.

foto: Xin Hua News

Aan het begin van de jaren negentig keerde Huang naar zijn dorp terug, hervatte de werkzaamheden aan het kanaal en gaf leiding aan een team werknemers. In 1995 werd het project afgerond dat bestond uit een 7.200 meter lang kanaal en voorzien van een 2.200 meter lange vertakking.

Het kanaal Dafa, dat zijn naam kreeg, brengt nu niet alleen water naar het dorp Cao Wang Ba, maar ook naar andere dorpjes in de omgeving. In totaal zijn het ongeveer 1200 mensen die van deze constructie profiteren en de jaarlijkse rijstproductie is gestegen van 25 duizend kilo naar maar liefst 400 duizend kilo. Zodra het irrigatiekanaal was afgerond, heeft Huang Dafa ook de werkzaamheden gecoördineerd waardoor zijn dorp electriciteit en een nieuwe weg kregen.

Ook al is Huang nu boven de tachtig, hij controleert zijn kanaal nog steeds om er zeker van te zijn dat alles goed werkt.

Advertisement

Laat een opmerking achter!

Advertisement
Advertisement
x

Log alsjeblieft in om een video te uploaden

Registreer je met Facebook in twee eenvoudige stappen!
(We gebruiken Facebook enkel om de registratie te versnellen we plaatsen NIKS op jouw tijdslijn)

Login met Facebook

Vond je de video leuk?

Klik op "vind ik leuk" om op de hoogste te blijven en niet de beste video's te missen.

×

Ik ben al fan, bedankt