15-jarig meisje lacht weer: door haar nieuwe prothese voelt ze zich een superheld (+ VIDEO)

Janine image
door Janine

24 November 2023

15-jarig meisje lacht weer: door haar nieuwe prothese voelt ze zich een superheld (+ VIDEO)
Advertisement

Misschien is er wel een tekortkoming die vooral de menselijke soort gemeen heeft: het feit dat we aannemen wat we als vanzelfsprekend beschouwen. Vanaf het moment dat ons leven een bepaalde richting inslaat, we onszelf doelen stellen en onszelf vergelijken met de rest van de samenleving, lijkt het erop dat wat we hebben bereikt nooit genoeg voor ons is: we zijn onmiddellijk klaar om door te gaan naar de volgende stap, zonder achterom te kijken, zonder echt iets te waarderen. Toch zijn er talloze fortuinen waar velen op kunnen rekenen, in de eerste plaats de gezondheid. Maar dit geldt niet voor iedereen.

In dit ontroerende verhaal is de hoofdpersoon een meisje, een tiener van nog maar 15 jaar oud, die niet op een groot deel van haar linkerarm kan vertrouwen. Maar haar situatie was voorbestemd om te veranderen en tegelijkertijd een bron van inspiratie voor iedereen te worden.

Advertisement

Het verhaal van Grace

Het verhaal van Grace

@openbionics/Twitter

Grace is een meisje zoals alle andere: een tiener die druk bezig is met school, met passies, met dromen en hoop. Maar er is iets waardoor ze zich al heel lang anders voelt. Het is wat ze niet meer heeft, waardoor ze zich kwetsbaarder heeft gevoeld.

De vijftienjarige heeft namelijk een deel van haar linkerarm verloren, vanaf de elleboog, en dit heeft haar praktische en mentale problemen veroorzaakt. We hebben het over het gevoel dat je krijgt als je je geëtiketteerd voelt, als je de blikken waarneemt van mensen die op je gericht zijn.

Gelukkig is het altijd mogelijk om de positieve kant van elk verhaal te ontdekken en sommige kunnen zelfs worden gereconstrueerd, zoals in het geval van Grace: het meisje kon zich verheugen bij het zien van het geschenk dat haar vader haar had gegeven.

Advertisement

Het overweldigende geluk van het meisje

De man nam haar mee naar de kliniek in Denver, Colorado (VS), waar een van de vestigingen van Open Bionics is gevestigd: een bedrijf dat hightech protheses ontwikkelt om mensen te helpen die lijden aan een ontbrekend ledemaat.

De werking van de specifieke prothese die aan Grace is gegeven, genaamd de Hero Arm, is ronduit ongelooflijk: dankzij sensoren die erin zijn geplaatst, kan het apparaat spiersamentrekkingen detecteren op het deel van de huid waar het rust. Simpel gezegd: eenmaal goed geplaatst, beweeg je eenvoudigweg de betreffende arm door de pols naar binnen te buigen of probeer je de beweging na te bootsen van een hand die zich tot een vuist sluit om de "robotarm" naar je toe te zien bewegen of de vingers te openen en te sluiten!

Een ongelooflijk resultaat dat Grace in vervoering bracht en haar gezicht deed stralen van pure vreugde: dankzij haar nieuwe arm kan het meisje nu voorwerpen zoals bestek vasthouden, dingen optillen en nog veel meer. Bovendien heeft haar prothese een oneindig aantal elementen die aangepast kunnen worden door haar look te veranderen: het jonge meisje zal nu door iedereen bekeken worden, maar met bewondering en charme!

Advertisement