10 kruiden die je in water kunt laten groeien en altijd vers bij de hand hebt

Janine image
door Janine

27 Oktober 2017

10 kruiden die je in water kunt laten groeien en altijd vers bij de hand hebt
Advertisement

In veel recepten zijn verse kruiden onder de ingredienten: in veel gevallen worden ze vervangen door droge kruiden, of zelfs helemaal niet gebruikt, maar bestaat er geen manier om altijd een voorraad verse kruiden in huis te hebben? Het goede nieuws is dat het mogelijk is en je hebt er geen aarde voor nodig en je hoeft er niet vaak water voor te verversen. Zo doe je dat...

Advertisement

Hoe laat je planten in water groeien.

Hoe laat je planten in water groeien.

Allereerst neem je een takje van 15 cm van een inerte plant: neem het van een jonge plant, die met een zachte consistentie en een heldergroene kleur. Voordat je het in het water zet, haal je de onderste blaadjes eraf, om te voorkomen dat ze gaan rotten.

Doe de takjes in een pot of fles, belangrijk is dat ze zo verticaal mogelijk staan. Doe onderin de pot wat papier of wat stof ter voorkoming van de vorming van algen die de groei van de wortels kunnen hinderen. Deze laatsten moeten bovendien nooit in het zonlicht staan.

Zorg er in het begin voor dat je het water eens per week ververst: na de vorming van de witte wortels (dat duurt ongeveer 6 weken) hoef je dat minder vaak te doen, wanneer je ziet dat het water troebel wordt.

Advertisement

Deze kruiden kun je in water kweken.

Deze kruiden kun je in water kweken.

Rozemarijn: kies jonge takjes, die nog geen hout hebben ontwikkeld. Zet de pot op een zonnige plaats in huis.

Salie: de beste periode om takjes te snijden is de lente. Bij salie moet het water vaker worden ververst omdat het de neiging heeft dat zich schimmels ontwikkelen.

Munt: doe wat takjes munt in een potje en je huis heeft een heerlijke geur. Het is één van de planten die het makkelijkst groeit in water, je hoeft het alleen maar in een potje te doen.

Dragon: snij wat takjes van een plant in de lente, wanneer er nieuwe groeien. De franse soort is ideaal voor gebruik in gekookt voedsel, terwijl de russische perfect is voor salades.

Basilicum: ook basilicum is eenvoudig te kweken. Snij wat steeltjes van de plant voordat het gaat bloeien en zet het op een warme plek in huis.

Tijm: net als basilicum, is de beste periode om takjes van de plant te verwijderen die vòòr de bloeiperiode. Een advies: om de groei van de plant te versnellen, snij je af en toe de langere takjes af.

Oregano: nadat je de takjes in water hebt gezet, haal je de puntjes er af en toe af.

Melisse: haal de takjes er in de lente of de herfst af en doe ze in een bakje en zet ze op een lichte plek. Zorg ervoor dat je het water vaak ververst. Met verse melisse kun je een heerlijke thee maken.

Stevia: snij jonge takjes af en zet ze op een beschutte en zonnige plek.

Advertisement