Altijd gezonde en weelderige planten? Probeer dit magische ingrediënt

door Natasja

27 September 2023

Altijd gezonde en weelderige planten? Probeer dit magische ingrediënt
Advertisement

Iedereen met een tuin of terras vol potten heeft één grote wens: hun planten gezond zien. Zoals alle levende wezens hebben ook bloemen en planten de juiste aandacht, zorg en verwennerij nodig. Ze verzorgen betekent verdorde bladeren verwijderen, de grond van tijd tot tijd omwoelen om nieuw leven in te blazen, ze op de juiste plek zetten zodat ze geen last hebben van de slechte weersomstandigheden, en dan moeten ze ook nog bemest worden. Er zijn mensen die chemische meststoffen gebruiken en mensen die de voorkeur geven aan meer natuurlijke meststoffen.

Eén ingrediënt in het bijzonder is erg nuttig als het gaat om de groei van planten. Laten we samen uitzoeken wat dat is.

via TheFoodForest

Advertisement

Waarom is dit element zo belangrijk voor de bemesting van planten?

Waarom is dit element zo belangrijk voor de bemesting van planten?

Rawpixel

Je hebt vast wel eens gehoord dat as een uitstekende meststof is voor planten. Dat is inderdaad zo. Als hout wordt verbrand, verandert het in stof. Dit komt goed van pas bij het maken van een effectieve en goedkope meststof. Maar waarom is as zo geschikt voor deze praktijk?

Misschien is niet iedereen zich hiervan bewust, maar as, hoewel een verzameling reststoffen, is erg belangrijk en kan worden gerecycled bij het tuinieren. Wat het speciaal maakt voor de plantenteelt is de aanwezigheid van essentiële mineralen erin. In de as vinden we namelijk calcium, kalium en fosfor, onmisbare elementen voor een bloeiende groei van struiken.

Hoe maak je van as een meststof?

Advertisement

Hoe maken we onze eigen thuismest?

Hoe maken we onze eigen thuismest?

Wallpaperflare

Het proces voor het gebruik van as als meststof is heel eenvoudig en kan op zichzelf gebruikt worden, zolang het koud is, anders bestaat het risico dat de wortels van de betreffende planten verbranden. Het belangrijkste voordat je verder gaat met het gebruik ervan, is om er zeker van te zijn dat het niet afkomstig is van het verbranden van giftige materialen, maar alleen van natuurlijke materialen. Dit zal niet alleen de planten helpen meer te groeien, maar zal ons ook niet schaden op het moment dat het wordt toegepast op voedselgewassen.

Het aanbrengen is eenvoudig, maar je moet er wel aan denken om handschoenen te dragen bij het bemesten en het is aan te raden om dit te doen als er geen wind staat. Anders, en om te voorkomen dat de as zich overal verspreidt, zelfs op de bladeren, kun je het mengen met een kleine hoeveelheid water zodat het vochtig wordt en op de planten kan worden 'gegoten'.

Pas op dat niet overdrijft...

Het is belangrijk om, ondanks de efficiëntie van as, op te letten dat je het niet overdrijft, omdat de calciumconcentratie die erin zit bij een overmaat schade aan plantenwortels kan veroorzaken. Voordat je verder gaat, is het daarom altijd raadzaam om te weten welk type grond behandeld moet worden en hoe vaak dit moet gebeuren. Hoe dan ook, zelfs voor kamerplanten is as een goede natuurlijke bondgenoot en zal het een weelderigere en natuurlijkere groei bevorderen. Je planten zullen je dankbaar zijn, zij het zonder dat te laten blijken.

Wist je al van deze geweldige werking van as? Heb jij het gebruikt?

Advertisement