7 echte mensen die ongewone levens hebben geleefd

Janine image
door Janine

08 Januari 2018

7 echte mensen die ongewone levens hebben geleefd
Advertisement

Tegenwoordig zijn er tv-programma's en YouTube-kanalen die volledig zijn gewijd aan de verhalen van mensen die ongewone levens hebben geleid, maar tot enkele tientallen jaren geleden waren de personages die beroemd werden vanwege een bepaalde bijzonderheid of belevenis niet zo talrijk. De zeven waar we het nu over hebben zijn namelijk in de geschiedenis gebleven omdat ze zulke unieke levens hebben geleid dat ze in de herinnering blijven bij iedereen die erover heeft gehoord!

Olive Oatman, het mormoonse meisje dat opgevoed werd door een indianenstam

Olive Oatman, het mormoonse meisje dat opgevoed werd door een indianenstam

Author=Unknown/ Wikimedia

Het verhaal van Olive Oatman (1838-1903), een jong mormoons meisje, begint toen ze op 13 jarige leeftijd werd ontvoerd door de Yavapai stam, tijdens een treinreis naar Californië. De Yavapai scheidden haar van haar ouders en verkochten haar kort daarna, als slaaf, aan een andere stam, de Mohave; hier werd zij opgevoed als een effectief lid van de stam, ze tatoeëerden en kleden haar met hun kleding. Het meisje leefde met de Mohave tot ze 19 was, wanneer ze (vanwege een dreiging van de Europeanen van Fort Yuma), werd vrijgelaten en teruggestuurd naar haar geliefden.

Advertisement

Hans Schmidt, de religieuze die veroordeeld werd tot de elektrische stoel

Hans Schmidt, de religieuze die veroordeeld werd tot de elektrische stoel

Wikimedia

Hans Schmidt, priester van duitse afkomst, besloot te verhuizen naar de St. Boniface Church van Manhattan, waar hij een relatie had met een begeleidster. In 1913 besloten de twee in het geheim te trouwen maar, toen de vrouw een kind verwachtte, vermoordde Schmidt haar en gooide haar in de Hudson rivier. De onderzoekers vonden echter de overblijfselen van de vrouw in de rivier, kwamen erachter dat de priester haar vermoord had, arresteerden hem en veroordeelden hem tot de elektrische stoel.

 
 
 
 

De prostituee die de koningin van de piraten werd

De prostituee die de koningin van de piraten werd

Anonymous/ Wikimedia

Het verhaaal van Ching Shih vond plaats in China tijdens de negentiende eeuw. Shih, een vrouw van nederige afkomst, werkte als prostituee tot de dag dat de piraat Zheng Yi zijn land ontvluchtte en haar als bruid koos. Na de dood van haar man, nam de nieuwe piraat de macht van zijn vloot over en werd één van de meest gevreesde en gerespecteerde vrouwen in China. Toen de Chinese keizer de piraten vrede aanbood in ruil voor het afzien van hun criminele activiteiten, accepteerde Shih en keerde terug naar het burgerleven, rijker dan ooit!

Het verhaal van de krabbenman

Het verhaal van de krabbenman

Walsh David/ Wikimedia

Grady F. Stiles Jr. leed aan ectrodactyly, een ziekte die de handen en voeten vervormt tot "krabbenklauwen", waardoor hij niet kon lopen en in een rolstoel werd gedwongen.

Grady werkte in de circuswereld en leerde daar zijn toekomstige vrouw kennen. Omdat hij niet in staat was om zijn onderlichaam te gebruiken, ontwikkelde hij een grote kracht in zijn bovenlichaam; maar helas gebruikte hij deze kracht om zijn familieleden pijn te doen, ook zijn toekomstige schoonzoon die Stiles de dag voor zijn trouwen vermoordde. Uiteindelijk werd hij zelf gedood door een buurman die blijkbaar door zijn vrouw was ingehuurd om "het probleem op te lossen".

De rijkste man ooit

De rijkste man ooit

Gallica Digital Library/ Wikimedia

Mansa Musa I werd keizer van Mali in 1312. Dankzij de handel in goud en zout, verzamelde hij een enorm fortuin dat vertaald kan worden in een huidige waarde tot ongeveer 400 miljard dollar, veel meer dan de rijkdom verzameld door Rockefeller!

Wat deed de keizer van Mali met al dat geld? Veel van zijn economische macht werd geïnvesteerd in de bouw van moskeeën (volgens de legende beval hij elke vrijdag een nieuwe te bouwen).

Advertisement

De arts die in een gesticht werd opgesloten omdat hij de waarheid sprak

De arts die in een gesticht werd opgesloten omdat hij de waarheid sprak

Jenő Doby/ Wikimedia

Ignaz Semmelweis was een arts in Wenen die iets bijzonders opmerkte: zwangere vrouwen die stierven aan sepsis waren vijf keer zoveel op de afdelingen die werden beheerd door artsen dan die door verloskundigen werden beheerd. Semmelweis begreep dat dit te wijten was aan slechte desinfectiemaatregelen: de artsen opereerden de vrouwen met dezelfde instrumenten die werden gebruikt voor autopsies, zonder adequate sterilisatie. Vanwege zijn harde kritiek op het ziekenhuissysteem werd de promotor van desinfectie van medische instrumenten door chloor belachelijk gemaakt door collega's (die zich aangevallen voelden) en leidde tot krankzinnigheid. Hij stierf in een gesticht, misschien (ironisch genoeg) vanwege sepsis!

De "onzinkbare" vrouw

De "onzinkbare" vrouw

Boylo/ Wikimedia

Violet Jessop wordt herinnerd voor haar vermogen om zee-rampen te overleven. Zoals we je hier, hebben verteld, was deze verpleegster tussen 1887 en 1971 aan boord van drie zeegiganten (Olympic, Titanic en HMHS Britannic) wanneer ze betrokken raakte bij drie ongelukken die aan meer dan 1500 mensen het leven kostte. Hoewel ze één keer gewond aan haar hoofd raakte, lukte het Violet altijd op een reddingsboot te komen!

Advertisement