10 gewoonten in de oudheid waar we vandaag onthutst over zouden zijn

Janine image
door Janine

17 Januari 2018

10 gewoonten in de oudheid waar we vandaag onthutst over zouden zijn
Advertisement

Kijkend naar de manier waarop onze voorouders leefden, kunnen we ons verbazen over het feit dat ze, terwijl ze in staat waren tot briljante ideeën die we vandaag blijven toepassen, er in sommige gevallen echt bizarre gewoontes op na hielden! Of het nu om gezondheidsredenen of puur esthetische redenen is, de gewoonten uit het verre verleden die we hier hebben verzameld, zijn net zo eigenaardig als absurd. Maar laten we niet oordelen... Wie weet wat de toekomstige generatie over ons te zeggen heeft!

Advertisement

Vaders mochten hun dochters doden als ze betrapt werden op verraad

Vaders mochten hun dochters doden als ze betrapt werden op verraad

Wikimedia

De geschiedenis van eerwraak is al heel oud; al in het Oude Rome had een vader veel controle over het lot van zijn dochters: geen enkele vrouw mocht relaties hebben voor het huwelijk en de echtgenoot werd door de vader uitgekozen, die bovendien het recht had om een mogelijke minnaar van zijn dochter en in sommige gevallen zelfs de dochter zelf te doden.

Advertisement

Vrouwen gebruikten zeer schadelijke middelen om hun haar te verven

Vrouwen gebruikten zeer schadelijke middelen om hun haar te verven

Library of Congress/Wikimedia

In het verleden heeft het ontbreken van voldoende kennis over de chemie en de schadelijkheid van stoffen geleid tot ernstige schade aan de gezondheid van degenen die hun haar verfden.

Vanaf het tijdperk van het Oude Rome en het Oude Griekenland kon men kiezen tussen natuurlijke of aggressieve producten, maar recenter (1700) dompelden vrouwen hun haar in een bijtende stof, en maakten het glad om een gouden kleur te krijgen.

Naar het toilet gaan was een publieke zaak

Naar het toilet gaan was een publieke zaak

Fubar Obfusco/Wikimedia

In het oude Rome waren er al openbare toiletten, maar het bezoeken ervan was iets anders dan wat we ons er vandaag van voorstellen: de individuele toiletten bevonden zich in een gemeenschappelijke ruimte die compleet vrij was van scheidingswanden of iets anders om de privacy te waarborgen van degenen die ze gebruikten.

De plaats waar men zijn behoeften deed was niets anders dan een geperforeerde tafel waaronder water stroomde dat de uitwerpselen meebracht.

In dat tijdperk bestond privacy overigens bijna nergens, dus we hoeven ons er niet over te verbazen!

Hoe werd hoofdpijn behandeld?

Hoe werd hoofdpijn behandeld?

www.rijksmuseum.nl/Wikimedia

Toen de geneeskunde nog werd verward met magie, werden de oorzaken van de ziekte vaak toegeschreven aan demonische krachten die op alle mogelijke manieren moesten worden bestreden. Als je bijvoorbeeld hoofdpijn had, kon het gebeuren dat je werd "behandeld" door "artsen" die een gat in je hoofd maakten om de boze geest te verdrijven.

Deze praktijk werd gelukkig niet meer uitgevoerd aan het einde van de Middeleeuwen.

In Egypte scheerden de eigenaren van een kat zijn wenkbrauwen bij zijn dood

In Egypte scheerden de eigenaren van een kat zijn wenkbrauwen bij zijn dood

Larazoni/Flickr (CC BY 2.0)

Het is bekend dat katten in het oude Egypte gerespecteerde dieren waren (er bestonden zelfs goden die geïnspireerd waren door de figuur van de kat), en daarom bestond de gewoonte, bij de dood van een kat, om hun herinnering te eren door hun wenkbrauwen te scheren en een lange periode van rouw te beginnen die de mummificatie van het dier en de bijzetting in het familiegraf omvatte.

Advertisement

Een zwangerschap vaststellen

Een zwangerschap vaststellen

Walters Art Museum/Wikimedia

Zelfs in het oude Egypte waren er methoden om de zwangerschap van een vrouw vast te stellen, ook al was deze niet erg betrouwbaar. Wie meer wilden weten over hun toestand werd geadviseerd om te plassen op een tarwezaad: als na een paar dagen het zaadje ontkiemde dan was er een goede kans dat de vrouwen zwanger waren.

Als men wilde weten of men kinderen kon verwekken, namen ze hun toevlucht tot de methode van het teentje knoflook: Egyptische vrouwen stopten een teentje knoflook in hun vagina en een arts beoordeelde de mate van vruchtbaarheid naargelang de adem van de vrouw naar knoflook rook of niet.

Alle toepassingen van dierlijke mest

Alle toepassingen van dierlijke mest

maxpixel.freegreatpicture.com

In het oude Griekenland geloofde men dat uitwerpselen van de krokodil een anticonceptieve werking had, dus de geslachtsdelen werden vervuild met deze substantie. In het oude Egypte werd de mest van sommige dieren echter toegepast om de genezing van wonden te versnellen. Volgens de folkloristische Schotse traditie waren de schapenuitwerpselen een remedie tegen de pokken, terwijl die van varkens de macht hadden om bloedneuzen te stoppen.

Advertisement

Zonen te huur in het Oude Rome

Zonen te huur in het Oude Rome

Unknown/Wikimedia

In het oude Rome was de macht van een vader zodanig dat hij, zolang hij nog leefde, zelfs de kans kreeg om zijn kinderen als slaven te verkopen, om winst te maken: in de praktijk werden jongeren aan de koper gegeven die, wanneer hij ze niet langer nodig had, terugstuurde naar zijn vader.

Deze praktijk werd niet als slecht door de samenleving gezien, behalve als hij zijn zoons vaker dan drie keer verkocht.

Het ontstaan van plastische chirurgie

Het ontstaan van plastische chirurgie

Wellcome Images/Wikimedia

Velen hadden al gedacht aan manieren om te proberen de omvang van de borst te vergroten, maar het zal je verbazen om te weten dat de eerste operatie van borstvergroting werd uitgevoerd door Dr. Vincent Czerny, in 1895. De arts zag zich genoodzaakt de borst van een patiënt te reconstrueren na het verwijderen van een tumor: hij testte voor het eerst protheses van ivoor, glas en rubber.

Advertisement

Oude begrafenisrituelen

Oude begrafenisrituelen

Marie-Lan Nguyen/Wikimedia

In het Oude Rome werd de begrafenis gevierd met een lange optocht langs de straten van de stad: het belang van de overledene werd begrepen door deelname aan de ceremonie en in de regel werden vrouwen op de laatste plaatsen van de processie geplaatst om zich te laten gaan in schreeuwende kreten, vaak nam de familie van de overledene enkele onbekenden in dienst om te huilen bij de begrafenis, om de deelnemers te imponeren en het belang van de overledene te vergroten.

Na verloop van tijd werd deze gewoonte verbannen en werd de voorkeur gegeven aan een stillere ceremonie.

Advertisement