14 zeer belangrijke oude foto's die meestal niet in geschiedenisboeken worden getoond - BekijkDezeVideo.nl
x
14 zeer belangrijke oude foto's die…
Ze eet haar lunch bovenop het cv van iemand die op zoek is naar een baan in het restaurant waar ze werkt: op staande voet ontslagen De kracht van de genetica: 18 foto's van mensen die ontdekten dat ze er hetzelfde uitzien als hun ouders

14 zeer belangrijke oude foto's die meestal niet in geschiedenisboeken worden getoond

20 Maart 2021 • Door Janine
37.206
Advertisement

Oude foto's vormen een historisch document van grote waarde dat integreert met de andere bronnen binnen het proces van historische reconstructie. Ze zijn essentieel om beter te begrijpen wat er werkelijk op dat precieze moment is gebeurd. Geschiedenisboeken op school zijn meestal een beetje zuinig als het om afbeeldingen gaat en in ieder geval blijven veel van hen een "verborgen schat", voorbehouden aan enkelen. In deze fotolijst hebben we geprobeerd enkele van de meest merkwaardige en minder bekende bij het grote publiek te verzamelen: had je ze al gezien? Ze hebben zeker het voordeel dat ze ons terugvoeren naar tijden die we nooit hebben geleefd en ze identificeren ons met de meest rampzalige situaties, zoals de realiteit van de oorlog.


1. Stalin wordt geïnformeerd over de nazi-invasie in de Sovjet-Unie

Een stiekem genomen foto in het Kremlin om 04.31 uur in de ochtend legt het exacte moment vast dat Stalin wordt geïnformeerd dat nazi-Duitsland de Sovjet-Unie is binnengevallen. De foto is gemaakt door Komsomolskaya Pravda, hoofdredacteur. Hij kreeg de opdracht het te vernietigen en niet te verspreiden, maar hij gaf er de voorkeur aan die foto te redden.

2. Een vader ging op bezoek bij zijn zoon aan het front

Een Servische soldaat slaapt in het gezelschap van zijn vader, die hem kwam opzoeken aan de frontlinie bij Belgrado. Een ontroerende foto, die ons terugvoert naar een vreselijke werkelijkheid als die van oorlog, maar zonder de menselijke kant te vergeten. Wat voelde die vader? Hij zal zeker erg bang geweest zijn, en wilde zijn zoon niet meer alleen laten.

Advertisement

3. De bevrijding van het vernietigingskamp Auschwitz in 1945

Een foto gemaakt in 1945, de dag van de bevrijding van het vernietigingskamp Auschwitz door het Rode Leger. De gevangenen salueren naar het doel, blij en ongelovig omdat ze uit de hel zijn ontsnapt.

4. Sovjetboeren luisteren voor het eerst naar de radio

Wie weet welke emoties ze voelden toen ze oog in oog kwamen te staan ​​met een nieuw apparaat waaruit de stemmen van andere mensen "magisch" naar buiten kwamen.

5. Een fotografisch portret van de poolreiziger Peter Freuchen en zijn vrouw, de "fashion designer" Dagmar Cohn (1947)

foto: Reddit /

Lorenz Peter Elfred Freuchen was een Deense ontdekkingsreiziger, schrijver en antropoloog uit een zuidelijke stad die vele jaren van zijn leven in Groenland doorbracht met de Inuit-bevolking. Tijdens de Tweede Wereldoorlog sloot Freuchen zich aan bij het Deense verzet tegen de nazi's, daarom werd hij gearresteerd en ter dood veroordeeld door de Duitse bezettingstroepen. Hij wist naar Zweden te ontsnappen en bracht de resterende jaren van zijn leven door in New York. In 1945 trouwde hij met Dagmar Cohn, een Deense illustratrice, die we tegenwoordig waarschijnlijk een “fashion designer” zouden noemen.

Advertisement

6. Soldaten die naar huis terugkeren van de Tweede Wereldoorlog (1945)

7. Duiven vormen een unieke advertentie voor Coca-Cola, in Venetië (1960)

De duiven van het San Marcoplein vormen "op magische wijze" de Coca-Cola-inscriptie dankzij broodkruimels en vogelvoer dat op een slimme manier was verdeeld langs de lijnen van de inscriptie.

Advertisement

8. John Lewis na te zijn gearresteerd voor het gebruik van een "witte" badkamer in Mississippi in 1961

De jongeman glimlacht spottend, zich ervan bewust dat hij geen enkele misdaad heeft begaan. Desalniettemin werd Lewis vanwege rassenscheiding door de politie van Mississippi gearresteerd voor het gebruik van een openbaar toilet dat alleen voor witte mensen was.

9. Maffiosi verbergen hun gezichten tijdens het proces van Al Capone in 1931

Advertisement

10. Nikola Tesla: de laatste foto die we hebben van de bekende wetenschapper (1943)

11. Een Oekraïense immigrante viert de sterfdag van Stalin: “Gratis Borsht”! (1953)

12. De Duitse soldaat Jakob Nacken (221 cm) praat met de Britse korporaal (160 cm) Bob Roberts nadat hij zich aan hem heeft overgegeven in de buurt van Calais, in Frankrijk (1944)

Deze foto, oorspronkelijk in zwart-wit, is door sommige gebruikers digitaal in kleur weergegeven.

13. Hiroshima voor en na de atoombom

foto: Imgur

14. Hitlers hilarische reactie op een kus van een Amerikaanse vrouw, zijn bewonderaar, tijdens de Olympische Spelen van 1936

Sommige van deze foto's zijn huiveringwekkend, andere brengen ons terug naar tijden die erg ver weg lijken. Vind je het leuk om door bepaalde historische documenten te bladeren en deze te bekijken?

Advertisement

Laat een opmerking achter!

Advertisement
Advertisement
x

Log alsjeblieft in om een video te uploaden

Registreer je met Facebook in twee eenvoudige stappen!
(We gebruiken Facebook enkel om de registratie te versnellen we plaatsen NIKS op jouw tijdslijn)

Login met Facebook

Vond je de video leuk?

Klik op "vind ik leuk" om op de hoogste te blijven en niet de beste video's te missen.

×

Ik ben al fan, bedankt