8 maart is ontstaan om een brand te herdenken die in 1911 146 arbeiders in een fabriek in New York doodde

Janine image
door Janine

09 Maart 2020

8 maart is ontstaan om een brand te herdenken die in 1911 146 arbeiders in een fabriek in New York doodde
Advertisement

Internationale Vrouwendag wordt over de hele wereld gevierd op 8 maart, maar hoeveel weten echt waarom deze dag werd gekozen om dit evenement te vieren? In werkelijkheid dateert het antwoord van iets meer dan 100 jaar geleden, om precies te zijn in 1911 in de metropool New York. Wat er op 25 maart van dat jaar in de overhemdenfabriek Triangle Shirtwaist gebeurde, was verschrikkelijk en onthutsend...

via International Labour Organization

The U.S. National Archives/Flickr

The U.S. National Archives/Flickr

De tragedie die iets meer dan 100 jaar geleden plaatsvond, wordt nog steeds beschouwd als een van de ergste menselijke rampen die ooit in de geschiedenis van de industriële sector van de Verenigde Staten zijn geregistreerd. De textielarbeiders van de fabriek die stierven aan de vreselijke brand die uitbrak in de Triangle Shirtwaist waren er maar liefst 146.

Dit hoge sterftecijfer werd niet zozeer veroorzaakt door de verwoestende gevolgen van de vlammen in de fabriek in New York, maar omdat de fabrieksmanagers besloten de ingangen en uitgangen van het gebouw te sluiten om diefstal van grondstoffen en kleding te voorkomen…

Advertisement
Unknown/Wikimedia

Unknown/Wikimedia

Een enorme tragedie die in de daaropvolgende jaren een nieuw licht kon werpen op de legitimiteit van de politieke en sociale strijd van vrouwelijke werknemers over de hele wereld, een strijd die leidde tot de institutionalisering van 8 maart als Internationale Vrouwendag, maar waarom op 8 maart in plaats van de 25e van dezelfde maand? Er werd besloten om de achtste dag van de derde maand van het jaar te houden ter herdenking van de instelling van de "Wereldarbeidersdag" ter nagedachtenis van 8 maart 1917, toen vrouwen een grote demonstratie leidden in St. Petersburg die het einde vierden van de Eerste Wereldoorlog. In 1921 stelde de tweede internationale conferentie van communistische vrouwen in Moskou de nu erkende datum vast.

We moesten echter tot 1975 wachten op het officiële besluit van de Verenigde Naties: vanaf dat moment werd 8 maart geformaliseerd als een unieke feestdag in alle landen van de wereld.

K. Kendall/Wikimedia

K. Kendall/Wikimedia

De geschiedenis die leidde tot een feestdag gewijd aan alle vrouwen van de wereld laat een spoor van bloed en een enorme tragedie achter die in ieders bewustzijn gegrift blijft alsof het een onuitwisbaar merkteken was; hoewel tegenwoordig 8 maart meestal wordt beschouwd als een dag van sociale en feestelijke viering, zit er een verhaal achter dat iedereen, echt iedereen zou moeten kennen; een verhaal dat in de decennia na 1911 het voor sommige strijdende vrouwen over de hele wereld mogelijk maakte om hun stem te laten horen en om de toestand van vrouwelijke arbeiders in elk land van onze planeet te verbeteren.

En daarvoor danken we vooral hen.

Advertisement