15 momenten die verontwaardiging teweegbrachten, maar de geschiedenis hebben veranderd

Janine image
door Janine

23 Januari 2018

15 momenten die verontwaardiging teweegbrachten, maar de geschiedenis hebben veranderd
Advertisement

Als we een kijkje in de geschiedenis nemen, realiseren we ons meteen dat deze bezaaid is met kleine en grote revoluties, veel daarvan hebben de wereld en de rechten die we vandaag genieten gemaakt. Geen van deze veranderingen heeft echter de luxe gehad om zonder een pijnlijke fase te doorlopen van het breken met het verleden: of het nu een vooroordeel of een gewoonte was om te overwinnen, er is altijd iemand geweest die als eerste moest ingrijpen, de verantwoordelijkheden en beledigingen van iedereen nam.

De geschiedenis heeft veel van deze revolutionairen gelijk gegeven, en het is ook aan hen te danken dat vrouwen tegenwoordig een minirok dragen of dat donkere mensen net als blanke medeburgers de bus kunnen nemen.

Hier volgen enkele foto's om deze historische momenten te herinneren.

Advertisement
wikipedia

wikipedia

De professionele zwemster Annette Kellermann (schrijfster en actrice) poseert in een badpak. Ze werd in 1907 gearresteerd wegens onfatsoenlijkheden.

Advertisement
imgur

imgur

Maud Wagner is één van de eerste vrouwelijke tatoeëerders die we kennen; dit is ze op een foto uit 1907.

pikabu

pikabu

Twee meisjes dragen een minirok in de straten van Kaapstad in 1965, een duidelijke verontwaardiging veroorzakend.

Tijdens een race in Melbourne in 1965 droeg het model Jean Shrimpton een korte jurk, waardoor alle gasten haar met minachting bekeken.

15 momenten die verontwaardiging teweegbrachten, maar de geschiedenis hebben veranderd - 5

Een foto uit 1957 toont Elizabeth Eckford, één van de eerste Afrikaans-Amerikaanse studenten die een school betreedt, onbewogen terwijl ze beledigd wordt door haar klasgenoten.

Advertisement
Unknown/Wikimedia

Unknown/Wikimedia

Hedy Lamarr was een Amerikaanse actrice die hielp de vooroordelen te doorbreken die dachten dat de schoonheid van een vrouw niet kon samengaan met intelligentie. Haar bevindingen hielpen bij het ontwikkelen van GPS, Bluetooth en Wi-Fi.

DaHitcha/reddit

DaHitcha/reddit

Deze vrouwen demonstreren voor een kledingwinkel, om te protesteren tegen de neiging om de rokken te verlengen en de heupen op te vullen (Californië, 1947).

Advertisement
imgur

imgur

Op deze foto zien we een vrouw, Rosa Parks, op het moment waarop haar vingerafdrukken werden genomen na een arrestatie. We bevinden ons in Alabama in 1956, en ze had zojuist geweigerd om achterin te gaan zitten in een "witte" bus.

Kheel Center/Flickr

Kheel Center/Flickr

Een vrouw wordt gearresteerd in Chicago in 1922 omdat ze een badpak draagt.

Advertisement
barleycorns/reddit

barleycorns/reddit

Kathrine Switzer was de eerste vrouw die de marathon van Boston liep, in 1967, ondanks de feitelijke toestemming die pas 5 jaar later kwam. Op de foto zien we haar de organisatoren negeren die haar proberen te stoppen.

wikipedia

wikipedia

Londen, 1906: twee demonstranten die protesteren voor het stemrecht van vrouwen.

Advertisement
Toronto History/Flickr

Toronto History/Flickr

Twee meisjes lopen op straat in Toronto in 1937, toen het lopen met blote benen als een schande werd beschouwd.

wikipedia

wikipedia

Op de foto zien we de professionele tennisspeelster Billie Jean King, die vele overwinningen heeft geboekt en één van de voorvechtsters was voor de ontwikkeling van gelijke rechten tussen mannen en vrouwen in de tenniswereld.

Advertisement
 wikipedia

wikipedia

Maria Teresa de Filippis was een Italiaanse coureur die in de jaren '60 veel races reed. Zij was de eerste vrouw die in de Formule 1 racete.

wikipedia

wikipedia

In 1899 vocht speelster en coach Senda Berenson ervoor om de regels van basketbal te veranderen en ze ook geschikt te maken voor vrouwen. Hier zie je haar college-team in 1902.

Advertisement