Kort voor hij stierf, schreef de grootste Japanse zwaardvechter 21 levensregels: het is de moeite waard ze te lezen

Janine image
door Janine

03 April 2018

Kort voor hij stierf, schreef de grootste Japanse zwaardvechter 21 levensregels: het is de moeite waard ze te lezen
Advertisement

Je kent waarschijnlijk de naam Miyamoto Musashi niet, maar je weet wel dat de Japanse traditie de kunst van het gebruik van het zwaard viert: dit personage wordt nog steeds beschouwd als de grootste zwaardvechter die ooit heeft bestaan.

Zijn kunsten zijn bekend bij alle Japanners, vaak geïmiteerd, maar nooit geëvenaard: naast zijn vermogen om met zwaarden te werken en te doden, worden zijn bestaan en de instructies die hij achterliet ook gevierd. Miyamoto bracht in feite vele jaren van zijn leven door als kluizenaar om te mediteren over de meest diepzinnige thema's. Vandaag zullen we het hebben over een van zijn belangrijkste werken, de Dokkodo (de weg van de eenzaamheid), een schrift met 21 voorschriften die de zwaardvechter schreef terwijl hij al zijn bezittingen kwijt was om zich voor te bereiden op de dood, die hem een week later ontving.

De Dokkodo onthult een rigoureuze, eerlijke en ascetische visie op het leven, waaruit we allemaal lering kunnen trekken.

via matthewrenew.com

Advertisement

Deze voorschriften kunnen ons een richting wijzen, op die momenten dat we ons gedesoriënteerd en verloren voelen.

Deze voorschriften kunnen ons een richting wijzen, op die momenten dat we ons gedesoriënteerd en verloren voelen.

Alkivar/Wikimedia

 • "Accepteer alles zoals het is"

Vaak zijn onze frustraties en ons ongemak te wijten aan het feit dat we de realiteit niet kunnen accepteren, omdat we altijd denken dat we dingen kunnen veranderen en ze een andere richting kunnen laten inslaan. De waarheid is dat het leven zo gaat ondanks onze pogingen om de toekomst te domineren: het accepteren van wat komt, dienovereenkomstig handelen, is de eerste stap naar innerlijke vrede.

 • "Zoek het genot niet in jezelf en voor jezelf"

De mens wordt voortdurend bewogen door het verlangen naar iets dat, na het verkrijgen ervan, tot meer verlangen leidt. Dit pendelen tussen voldoening en ontevredenheid brengt niets goeds met zich mee. We moeten streven naar een doel, maar niet alleen om het te bezitten.

 • "Wees in geen enkel geval afhankelijk van een gedeeltelijk gevoel"

Het leven van velen van ons is een voortdurende zoektocht naar geluk: geluk dat onbereikbaar lijkt. Dit leidt er alleen maar toe dat je je niet bewust bent van het heden en bestaansrecht hebt tot de toekomst.

 • "Denk op een lichte manier over jezelf en op een diepe manier over de wereld"

Het zich teveel toewijden van zichzelf leidt paradoxaal tot de vernietiging van de eigen persoon: sereniteit wordt bereikt door een balans te vinden tussen aandacht voor zichzelf en de naaste.

 • "Wees gedurende je hele leven los van verlangen"

In het leven zou men moeten vieren wat men heeft, in plaats van aanbidden wat men niet heeft. Richt je op wat je hebt en je zult gaan begrijpen dat je niet veel anders nodig hebt.

 • "Heb geen spijt van wat je gedaan hebt"

Negatieve gevoelens voelen voor iets dat is gedaan, lost niets op: wat je kunt doen is ervoor zorgen dat je niet dezelfde fout herhaalt in de toekomst.

 • "Wees niet jaloers"

Jaloers zijn betekent meer aandacht schenken aan andermans leven dan aan dat van jezelf.

Advertisement
Yoshitaki Tsunejiro/Wikimedia

Yoshitaki Tsunejiro/Wikimedia

 • "Wees niet bedroefd door een scheiding"

Scheiding maakt deel uit van het leven, dus het moet als al het andere geaccepteerd worden. Richt je op de mensen om je heen en onthoud dat alles met een reden gebeurt.

 • "Wrok en spijt zijn nooit goed voor jezelf of voor anderen"

Dit zijn gevoelens die niet bijdragen aan het overwinnen van een situatie: het voelen van wrok of spijt leidt alleen maar tot conflicten met jezelf en andere mensen.

 • "Laat je niet leiden door een gevoel van liefde of overmaat"

Rationaliteit verliezen door een aandrang, nobel als het kan zijn (zoals liefde), leidt niet tot iets goeds. Het is altijd goed om elk moment met gewaarzijn te leven, ondanks het plezier dat de overgave aan het irrationele kan geven.

 • "Heb geen voorkeur in de dingen"

Onpartijdig zijn zal je ertoe brengen om vooroordelen te hebben tegen iets dat, in tegenstelling tot wat je misschien denkt, je tot geluk zou kunnen leiden. Probeer tegenover een keuze objectief en open te staan.

 • "Wees onverschillig voor waar je woont".

 

We besteden vaak te veel aandacht aan waar we wonen: soms willen we ergens anders wonen, andere keren ontwikkelen we een te diepe gehechtheid. Fysieke plaatsen hebben heel weinig belang met betrekking tot wat tot leven komt in ons, zonder te bedenken dat het in het leven nodig kan zijn om een plaats te verlaten en ergens anders heen te gaan. Een manier om vrij te zijn, is door te voelen dat je tot de wereld behoort, en niet tot een plek.

 • "Zoek niet de smaak van de goede keuken"

Kies geen smaak, kies gezondheid. Geniet en geniet niet van het gerecht zelf, maar voedt je lichaam en geest.

 • "Bewaar niet meer dan nodig is"

Raak niet gehecht aan dingen. Hoe minder je hebt, hoe meer je gelukkig zult zijn. Maak ruimte in je leven, bij je thuis!

muian.com/Wikimedia

muian.com/Wikimedia

 • "Handel niet volgens gemeenschappelijke overtuigingen"

Doe geen dingen alleen omdat het zo hoort. Luister altijd naar je innerlijke stem, de enige waarmee je nooit in tegenspraak kunt zijn.

 • "Verzamel geen wapens noch gebuik wapens ook al zijn ze nuttig"

De geest van dit voorschrift is om niet de voorkeur te geven aan de hoeveelheid passie (bijvoorbeeld het aantal wapens), maar de kwaliteit (kies er een uit en specialiseer je daarop)

 • "Wees niet bang voor de dood"

Toen we geboren werden wisten we dat we zouden sterven. Dit is het leven en het accepteren geeft je de mogelijkheid om in een unieke wereld te leven.

 • "Probeer niet om eigendommen of leengoederen te bezitten vanwege je ouderdom"

Je leeft niet volgens wat zal zijn, nadenkend over wanneer je oud zult zijn. Geniet van moment tot moment zonder het heden met de toekomst te verwarren.

 • "Respecteer Boeddha en de goden zonder op hun hulp te rekenen"

Geloof hebben is goed, rekenen op iemands hulp is verkeerd.

 • "Men kan zijn lichaam verlaten, maar het is noodzakelijk om eer te bewaren"

Zoveel als je je eigen lichaam kunt verwaarlozen, mag je nooit je eer verliezen.

 • "Verlies nooit de Weg"

Zelfs wanneer iemand zich verloren voelt, moet men nooit de Weg verliezen, wat het pad is van respect, mededogen en nederigheid.

 

 

 

 

 

 

Advertisement