Sinds 1993 vliegt deze ooievaar elk jaar 14.000 km om zijn gehandicapte levenspartner te bezoeken - BekijkDezeVideo.nl
x
Sinds 1993 vliegt deze ooievaar elk…
Deze 15 belangrijke uitspraken van José Mujica, de meest bescheiden (en arme) president ter wereld

Sinds 1993 vliegt deze ooievaar elk jaar 14.000 km om zijn gehandicapte levenspartner te bezoeken

01 Mei 2018 • Door Janine
5.777
Advertisement

De ooievaar is een van die dieren die als het een partner kiest, het voor het leven is. De geschiedenis van de exemplaren Klepetan en Malena gaat echter zelfs verder dan het normale reproductieve instinct van dit prachtige dier: in 1993 werd Malena gewond aan een vleugel door het schot van een jager en per ongeluk gevonden door een Kroatische visser die haar leven redde. Stjepan Vokic nam haar mee naar huis, maar sindsdien komt de levenspartner van de ooievaar elk jaar op bezoek voor de paartijd... Uit Zuid-Afrika!

Malena woont nu bij de man die haar heeft gered in het Kroatische dorp Brodski Varos.

foto: YouTube/HRT

De wond die het schot veroorzaakte schakelde Malena uit voor alle doeleinden: vanaf die dag in 1993 kon ze niet meer vliegen en om die reden werd haar leven niet meer gekenmerkt door de ritmes van migratie, reproductie en wereld waartoe ze behoorde.

Dit alles verhinderde echter niet dat haar levenspartner elk jaar bij haar kwam met de komst van de lente om zich voort te planten, wachtend op het uitkomen van de eieren en samen te leven in de twee maanden waarin ze de kleintjes leert vliegen, vóór hij met hen terugvliegt naar het warme Zuid-Afrika!

Voordat hij weg vliegt, brengt Klepetan drie dagen door op een paal en wendt hij zijn blik voortdurend af naar zijn metgezel; wanneer hij wegvliegt, brengt Malena tien dagen door die Stjepan "bijna van rouw" noemt. Na deze periode komt ze weer tot leven zonder haar partner.

Om Malena in Kroatië te bereiken, maakt Klepetan een reis van meer dan een maand met een afstand van 14 duizend en een halve kilometer.

foto: YouTube/BBC

In de wintermaanden verzorgt Stjepan Malena: hij houdt haar warm in huis, geeft haar vis te eten (wanneer Klepetan er is en de kleintjes zorgt hij voor veel meer vis, want zelfs het mannetje heeft geleerd dat eten in die maanden door de man gebracht wordt!), hij wast haar en brengt een vochtinbrengende crème aan op de poten die de neiging hebben om te barsten.

"Als ik haar partner aan zie komen, heb ik het gevoel dat een zoon thuis is gekomen".

Advertisement

Sinds Stjepan is begonnen met het verzorgen van Malena zijn er meer dan zestig ooievaars geboren! Echt een bewonderenswaardige daad van liefde...

foto: YouTube/BBC

Hieronder zie je een interview met Stjepan ondertiteld in het Engels, een prachtige video-getuigenis van dit ongelooflijke liefdesverhaal.

Advertisement

Laat een opmerking achter!

Advertisement
Advertisement
x

Log alsjeblieft in om een video te uploaden

Registreer je met Facebook in twee eenvoudige stappen!
(We gebruiken Facebook enkel om de registratie te versnellen we plaatsen NIKS op jouw tijdslijn)

Login met Facebook

Vond je de video leuk?

Klik op "vind ik leuk" om op de hoogste te blijven en niet de beste video's te missen.

×

Ik ben al fan, bedankt