Deze man "verdeelde" een berg uit liefde: hij groef 22 jaar in de rots en creëerde een weg naar zijn dorp

Janine

04 Juli 2021

Deze man
Advertisement

Hoe vaak hebben we het gezegde "willen is kunnen” niet gehoord? Vaak hebben we de neiging om niet te vertrouwen op onze capaciteiten en raken we vrij snel gedemoraliseerd; in India was er echter een man die bewees dat niets echt onmogelijk is. Dashrath Manjhi wordt tegenwoordig "de man van de berg" genoemd omdat hij in het verleden, ondanks dat hij slechts een bescheiden arbeider zonder geld was, een uitdaging aanging die door velen als “van begin af aan verloren" werd beschouwd: een berg in tweeën delen met zijn blote handen, met slechts de hulp van een hamer en een beitel. Dashrath Manjhi begon dit titanenwerk voornamelijk uit liefde voor zijn vrouw, die gewond raakte bij het oversteken van die berg en uiteindelijk stierf omdat ze het ziekenhuis aan de andere kant niet op tijd kon bereiken. Manjhi, met zijn wilskracht en sterke motivatie, bood zijn dorp een directe route aan naar de belangrijkste diensten en deed dat in zijn eentjen, ter nagedachtenis aan zijn vrouw.

via Youtube / Milaap

Advertisement

Youtube / Milaap

Het kostte Dashrath Manjhi 22 jaar van zijn leven om de weg door de berg te voltooien, maar het is hem uiteindelijk gelukt. Gahlaur, het dorp waar Dashrath altijd heeft gewoond met zijn geliefde vrouw, Falguni, is een afgelegen en zeer achtergebleven plaats, waar de inwoners gedwongen werden een smalle en verraderlijke doorgang over te steken, door een enorme berg, om aan de eenvoudigste behoeften te voldoen in het dagelijks leven (denk bijvoorbeeld aan het bereiken van het ziekenhuis). De persoonlijke tragedie van Dashrath Manjhi veranderde echter de levenskwaliteit in zijn dorp op een positieve manier.

Op een dag besloot Falguni de lunch te brengen naar haar man Dashrath die op het land werkte; om hem te bereiken, moest de zwangere vrouw de berg oversteken. Onderweg gleed Falguni's voet uit en de vrouw werd het slachtoffer van een verschrikkelijke val. Dashrath zag zijn vrouw niet komen met de lunch en toen enkele dorpelingen meldden dat de vrouw was gevallen, raakte de man in paniek.

atlasobscura.com

Dashrath Manjhi pakte zijn bebloede vrouw op, stak de berg over naar het ziekenhuis, maar inmiddels was het te laat voor de vrouw. Falguni stierf in het ziekenhuis, maar slaagde erin een meisje te baren. Vanaf dat moment begon Dashrath Manjhi, die meer van zijn vrouw hield dan wat dan ook, zijn "wraak" te cultiveren. De man verkocht wat schamele bezittingen, waaronder wat geiten, om een ​​hamer en een beitel te kopen. Gewapend met deze eenvoudige hulpmiddelen begon Dashrath een pad in de berg te graven. Hij zou die berg niet meer ongelukken laten veroorzaken, hij wilde niet dat iemand anders zou sterven zoals zijn vrouw. Alle dorpelingen dachten dat de man gek was geworden, juist vanwege het verlies van zijn vrouw en niemand geloofde in zijn onderneming. Toch deed Dashrath het: in 22 jaar slaagde hij erin een weg te maken die zijn dorp met de andere kant van de berg verbond, waardoor de andere dorpelingen de vrijheid kregen om zich te verplaatsen, iets wat hij en zijn vrouw nooit hadden gehad.

Advertisement

Youtube / Milaap

Dankzij zijn werk heeft Dashrath de loopafstand verkort van 55 Km naar 15 Km! Vandaag wordt hij gevierd en herinnerd als een groot man die, uit liefde voor zijn vrouw, deze grote daad heeft verricht. Dashrath stierf in augustus 2007, maar zijn nalatenschap heeft nog steeds gewicht en waarde in de hele wereld.

Advertisement