Enkele tips om de lekkerste ananas te kiezen en vervelende verrassingen te voorkomen

Janine image
door Janine

13 Mei 2018

Enkele tips om de lekkerste ananas te kiezen en vervelende verrassingen te voorkomen
Advertisement

Of je nu groenten en fruit uit je tuin haalt of in de supermarkt koopt, het is normaal om het mooiste en het beste op tafel te willen zetten. Voor het fruit wordt de rijpheid gecontroleerd, waarbij erop wordt gelet dat het niet te onrijp of overrijp is, wat betreft groenten letten we op de versheid. Als het om ananas gaat, is het echter moeilijk om de beste te kiezen, zowel omdat het geen vrucht is waarmee je heel vertrouwd bent en omdat het uiterlijke voorkomen weinig van zijn innerlijke kwaliteit onthult. Hoe dan ook, zo kies je het zoete en rijpe fruit op het juiste moment.

Advertisement

1. De kleur

1. De kleur

Victoria Rachitzky Hoch/Flickr

Je begint met kleurobservatie om te begrijpen of een ananas de moeite van het kopen waard is. Ten eerste moet het fruit niet volledig groen zijn, maar moet het een schakering hebben die varieert van geel-oranje tot groen, wat wijst op een juiste mate van rijpheid.

Advertisement

2. De bladeren

2. De bladeren

Raphaël Labbé/Flickr

Er wordt gezegd dat het van een rijpe ananas altijd gemakkelijk is om bladeren uit het midden van de stam te verwijderen. Als het echt gemakkelijk was om een blad in het midden los te maken, zou het fruit waarschijnlijk van binnen zacht kunnen zijn. Aan de andere kant, hoe onrijper de ananas is, hoe meer de bladeren aan de basis vastzitten, dus de waarheid ligt in het midden.

3. De consistentie

3. De consistentie

Scot Nelson/Flickr

Probeer, voordat je een ananas opent en opeet, hem lichtjes in je handen te drukken: je hoort een zekere elasticiteit aan de buitenkant te voelen, wat synoniem staat aan een juiste staat van rijping. Als het fruit te hard is, moet je het een paar dagen laten rijpen, als het daarentegen te zacht is, kan het rot zijn. Raak de buitenkant aan en zorg ervoor dat er geen zachtere plekken zijn dan andere, wat zou betekenen dat het fruit is gevallen voordat het werd blootgesteld.

4. De geur aan de stam

4. De geur aan de stam

U.S. Department of Agriculture Segui/Flickr

Wil je weten hoe je de beste ananas herkent, zonder de verkoper te irriteren door aan het fruit te voelen? Het geheim is  om aan de stam te ruiken. Als je niets ruikt is de ananas waarschijnlijk nog te onrijp. Een te zoete of onaangename geur is een duidelijk teken dat de vrucht overrijp is geworden.

En jij, welk trucje heb jij om de beste ananas te kiezen?

Advertisement