Koffie met de mokkapot: 5 handige tips om een lekkere kop koffie te zetten - BekijkDezeVideo.nl
x
Koffie met de mokkapot: 5 handige tips…
Een kankerpatiëntje heeft 3 jaar thuis door een raam naar de wereld gekeken: nu mag hij eindelijk naar buiten Midden in de quarantaine joeg de eigenaar een ouder echtpaar het huis uit dat de huur niet kon betalen

Koffie met de mokkapot: 5 handige tips om een lekkere kop koffie te zetten

28 April 2020 • Door Janine
1.341
Advertisement

Voor veel mensen over de hele wereld is het zetten en drinken van koffie veel meer dan een simpel gebaar: het is een echt ritueel, waarbij strikte regels worden nageleefd, zodat de beroemde stimulerende drank de best mogelijke smaak en consistentie heeft. We overdrijven niet: aan koffie zitten methoden, tradities en voorwaarden vast waaraan moet worden voldaan, die het succes ervan in gevaar zouden kunnen brengen als ze niet worden gevolgd. En koffie met een slechte smaak, daar houdt niemand van.

Van de espressomachine, pads, gemalen bonen, tot de eenvoudige maar tijdloze mokkapot: er zijn veel manieren om koffie te zetten. Hier willen we het met je hebben over de mokkapot, oorspronkelijk afkomstig uit Italië, en je wat nuttig advies geven over hoe je altijd een heerlijke kop koffie kunt maken met dit hulpmiddel.


1. Laten we beginnen met het water: hoeveel en welke te kiezen

Zonder water zou koffie slechts gemalen koffiebonen zijn. Daarom is het essentieel om de juiste hoeveelheid en de juiste kwaliteit te gebruiken. Om te voorkomen dat kraanwater de smaak van koffie uit de mokkapot verandert, is het beter om natuurlijk mineraalwater te gebruiken, dat vooraf in een pan wordt verwarmd (zonder het aan de kook te brengen) en vervolgens in de mokkapot te gieten. Hoeveel water moeten we in onze mokka gieten? We vullen het tot aan het drukventiel, niet daarboven.

2. We moeten de "juiste" koffie kiezen: het liefst granenkoffie

Gemalen koffie is zeker de meest comfortabele en meest gebruikte, maar als we kiezen voor granenkoffie, zullen we zeker betere resultaten behalen, juist vanwege de versheid. Voor een perfecte kop koffie kun je de bonen zelf malen, waarbij je altijd de juiste hoeveelheid koffie beschikbaar hebt.

Advertisement

3. Hoeveel koffie moet er in de mokkapot?

Dit is een fundamentele vraag, en een fout die vaak wordt gemaakt bij het bereiden van koffie met de mokkapot is die van overdrijven met koffie, juist te weinig, of erop drukken voordat je de mokkapot dichtdraait. De koffie moet gevuld worden door het hele filter tot aan de rand te vullen en vooral zonder erop te drukken. Als je er teveel in hebt gedaan, vergeet het dan niet te verwijderen. Maak je geen zorgen, want teveel betekent niet beter: je koffie zal hoe dan ook lekker zijn.

4. Voordat je de mokkapot gebruikt, moet je de rubberen ring controleren

Als je alle nodige voorzorgsmaatregelen hebt genomen om je koffie te bereiden, maar de smaak bevalt je nog steeds niet, dan kunnen er problemen zijn met de mokkapot zelf. Met name de rubberen ring is een onderdeel dat regelmatig moet worden gecontroleerd. Onthoud dat het altijd wit moet zijn, nooit bruin of anderszins donker. Als dit het geval is, is het aan vervanging toe.

5. Koffie zetten: deksel open of dicht?

Hoewel het een minder bekende en gebruikte procedure is, en hoewel er in dit opzicht verschillende "denkrichtingen" zijn, geloven velen dat het koken van onze koffie met het deksel van de mokkapot omhoog een beter resultaat oplevert. Als je deze visie volgt, moet je het sluiten zodra het koffiezetapparaat zijn karakteristieke “borrelende” geluid begint te laten horen. Het is duidelijk dat het vuur in ieder geval altijd moet worden afgezet om te voorkomen dat de koffie morst.

Advertisement
foto: Pixabay

Ben je er klaar voor? Door de verschillende noodzakelijke voorzorgsmaatregelen te nemen en de koffie bij voorkeur in een redelijk dik porseleinen kopje te drinken, kunnen we even pauzeren. Bovendien weten we het: koffie drinken is een aangenaam moment en daarom moet de kwaliteit altijd de beste zijn. Een lekker bakje koffie!

Tags: TrucjesEtenNuttig
Advertisement

Laat een opmerking achter!

Advertisement
Advertisement
x

Log alsjeblieft in om een video te uploaden

Registreer je met Facebook in twee eenvoudige stappen!
(We gebruiken Facebook enkel om de registratie te versnellen we plaatsen NIKS op jouw tijdslijn)

Login met Facebook

Vond je de video leuk?

Klik op "vind ik leuk" om op de hoogste te blijven en niet de beste video's te missen.

×

Ik ben al fan, bedankt