Hier zijn enkele nuttige tips om een rijpe en zoete meloen te kiezen

Janine image
door Janine

26 Mei 2018

Hier zijn enkele nuttige tips om een rijpe en zoete meloen te kiezen
Advertisement

Beschouwd als één van het meest geconsumeerde fruit in de zomer, waarderen veel mensen het ook omdat het zich leent voor verschillende combinaties (van aperitief tot nagerecht). Het kiezen van een goede meloen is niet eenvoudig, maar vereist een aantal controletechnieken om de mate van rijpheid te verifiëren. Om het niet te ingewikkeld te maken, willen we deze suggesties met je delen zodat je in staat bent een perfecte meloen te kiezen.

Advertisement

De kleur, zo natuurlijk mogelijk

De kleur, zo natuurlijk mogelijk

USDA photo by Scott Bauer/Wikimedia

De volledig groene meloenen kunnen onze aandacht trekken vanwege hun consistentie en compactheid, maar door ze te proeven zul je merken dat ze onrijp zijn. De schil van deze vruchten zouden tussen een niet te intens groen en beige moeten zijn, en ook zou het beter zijn om aan de buitenkant een aantal gele gedeeltes te zien. Deze kleurverschillen geven aan dat de meloen voldoende zonlicht heeft gekregen.

Advertisement

Controleer het kapje

Controleer het kapje

News21 - National/Flickr

Net zoals eerder vermeld, veranderen de consistentie en de geur van de meloen al naar gelang de rijping. Om deze status te controleren, draai je hem gewoon om en druk je voorzichtig op de andere kant van het kapje. Als het elastisch is en niet te zacht, zal de consistentie en zoetheid perfect zijn.

De geur

De geur

Marco Verch/Flickr

Vaak is het zo dat als een meloen een zoete en delicate geur heeft - bijna een beetje bloemig - dit betekent dat hij rijp is. Als je geen enkele geur ruikt is hij waarschijnlijk niet rijp. Het moet echter gezegd worden dat als de geur te zoet begint te worden, dit ook kan betekenen dat de meloen overrijp is.

Ben je nog aan het twijfelen over welke meloen te kiezen? Hier zijn nog een paar trucjes:

 • vermijd het kiezen van meloenen met duidelijke gebreken aan de buitenkant;

• klop zachtjes op de schil met de knokkels van de hand, als de meloen een dof geluid maakt betekent dit dat de meloen rijp is, zo niet dan is het fruit onrijp;

• als het fruit zwaar is, betekent dit dat het rijk is aan pulp en sap.

 

Advertisement