Een zeldzame albino-pauw bereidt zich voor om zijn veren te openen: het spektakel is gewoonweg schitterend

Janine image
door Janine

12 Augustus 2018

Een zeldzame albino-pauw bereidt zich voor om zijn veren te openen: het spektakel is gewoonweg schitterend
Advertisement

Symbool van elegantie en pracht, heeft de pauw mensen altijd gefascineerd, die in vervoering zijn geraakt door de levendige kleuren en de hooghartige manier van lopen. De mannetjes van deze soort bezitten een eigenaardige staart, die zich in al zijn pracht opent om de vrouwtjes aan te trekken of gewoon om hun grootsheid aan rivalen te tonen.

De kleur van het verenkleed vloeit niet alleen voort uit de eenvoudige pigmentatie, maar uit een structureel kenmerk: elke afzonderlijke veer is samengesteld uit structuren die de breking van licht belemmeren, waardoor het iriserende en lichtgevende effect wordt gecreëerd.

In dit geval willen we ons echter concentreren op een variant van de kleurrijke pauw die we allemaal kennen; het is een zeldzamer maar net zo goed spectaculair voorbeeld: de witte pauw.

Advertisement
Eric Kilby/Wikimedia

Eric Kilby/Wikimedia

De witte pauw is identiek aan zijn gekleurde verwant, ware het niet vanwege de absolute afwezigheid van vederpigmentatie. Deze eigenschap geeft het een engelachtige, etherische uitstraling, alsof het een wezen is dat uit een droom komt.

De witte kleur is typerend voor pauwen die lijden aan albinisme, daarom gekenmerkt door de totale afwezigheid van melanine; er zijn echter ook witte pauwen die niet albino zijn, die door oogkleuring van de laatste kunnen worden onderscheiden: bij albino's zijn ze roze, bij niet-albino's zijn ze donker.

Maar nu genoeg uitleg, geniet van deze spectaculaire video die het wiel van een witte pauw laat zien: het is de moeite waard!

Advertisement