Hij gaf chemotherapie aan gezonde patiënten: een arts krijgt een voorbeeldige straf

Janine image
door Janine

25 September 2018

Hij gaf chemotherapie aan gezonde patiënten: een arts krijgt een voorbeeldige straf
Advertisement

Sinds enkele decennia is kanker een wijdverspreide ziekte, waarmee iedereen - direct of indirect - te maken heeft. Er zijn veel oorzaken die deze ziekte hebben versneld, en helaas is er nog geen definitieve remedie gevonden.

Bestrijding van kanker is niet alleen een psychische last, maar ook een fysieke: de meest voorkomende therapieën, radiotherapie en chemotherapie, zijn vaak in staat om goede resultaten te geven, maar ze zijn uiterst invasief voor de patiënt. Tijdens dit moeilijke traject is het essentieel om de steun van vrienden en familie te hebben en moet je een onvoorwaardelijk vertrouwen in artsen hebben.

Maar wat gebeurt er als dit vertrouwen wordt beschaamd? Dit is het geval van Dr. Farid Fata.

via cbsnews.com

Advertisement
Youtube

Youtube

De oncoloog Farid Fata heeft vele jaren in verschillende klinieken in Detroit (VS) gewerkt. Aan zijn carrière, die zich zonder problemen had ontwikkeld, kwam echter in 2013 een einde, toen een verschrikkelijke waarheid eindelijk aan het licht kwam en leidde tot zijn onmiddellijke arrestatie. Dr. Farid Fata had een behandeling tegen kanker gegeven, vaak aan patiënten die het niet nodig hadden, van wie sommigen niet eens kankerpatiënten waren.

Geneesmiddelen voor de behandeling van kanker zijn buitengewoon agressief, maar ook erg duur, en hun wijdverspreide gebruik stelde de arts in staat om zeer hoge winsten te incasseren van de gezondheidszorg en de patiëntenverzekeringsmaatschappijen. In de praktijk vergiftigde hij de patiënten die naar hem waren gekomen met vertrouwen en hoop, alleen om meer te verdienen.

In september 2015 werd hij verantwoordelijk verklaard voor het geven van onnodige en buitensporige kuren aan 553 patiënten, waardoor hij miljoenen verdiende.

Op de dag van de hoorzitting droegen veel van zijn patiënten kleding met een felgele kleur, wat de laatste dag symboliseerde dat de dokter het licht zag. En inderdaad, de veroordeling was voorbeeldig: 45 jaar achter de tralies.

Advertisement
pexels

pexels

Zijn zaak schokte de publieke opinie sterk, omdat het geen eenvoudige oplichterij was: Dr. Farid Fata behandelde patiënten als bronnen van inkomen en had hen en hun families enorm veel leed toegebracht.

Naast het bedriegen van het hele gezondheidssysteem, gooide Dr. Fata een sluier van schaamte over het beroep dat hij uitoefende. Sommige patiënten denken dat ze onjuiste en verkeerde zorg hebben gekregen om hun ziekte te verlengen en hun gezondheid te verergeren.

We zijn er zeker van dat de voorbeeldige straf die de arts kreeg een waarschuwing is voor iedereen die persoonlijke winst wil maken ten nadele van anderen. Corruptie en hebzucht zijn helaas ziektes die moeilijk uit te roeien zijn!

Advertisement