"Omdat ik mijn moeder nog nodig heb": deze brief herinnert ons eraan dat de moeder-kindrelatie geen leeftijd kent

Janine image
door Janine

08 Oktober 2018

"Omdat ik mijn moeder nog nodig heb": deze brief herinnert ons eraan dat de moeder-kindrelatie geen leeftijd kent
Advertisement

We hebben het vaak over hoe belangrijk de rol en de verantwoordelijkheid van ouders is in het leven van een kind. Maar wanneer stoppen ouders met ouder zijn en kinderen met kinderen zijn? Nooit. Dit is de reden waarom hun belang onveranderd blijft, ook wanneer het kind een tiener en daarna een volwassene wordt.

Deze brief getiteld "Waarom ik mijn moeder nog steeds nodig heb" maakt de onsterfelijkheid van de ouder-kind band duidelijk, in dit geval moeder-dochter: een band die verandert met het verstrijken van de jaren maar die nooit de reden verliest om te bestaan, ook niet wanneer een dochter op haar beurt een vrouw en moeder wordt.

via inspiremore.com

Advertisement

Waarom ik mijn moeder nog steeds nodig heb.

Waarom ik mijn moeder nog steeds nodig heb.

maxpixel.net

Ik bel mijn moeder twee keer per week om haar de meest uiteenlopende vragen te stellen waarvan ik weet dat alleen zij een antwoord kan geven. Vragen als "Hoe weet ik of deze hamburger nog steeds goed is?" of "Denk je dat het nodig is dit shirt met de hand te wassen of is het alleen een advies?". Weet je nog wanneer je een voorwerp kwijtraakte toen je een kind was en je moeder meteen wist waar het was? Het is zeer waarschijnlijk dat ze nog steeds die kracht heeft.

Zoals de meeste moeder-dochterrelaties, heeft onze relatie ook traditionele passages doorgemaakt. Als kind was ik haar assistent-decorateur van de kerstboom, als jong meisje zorgde mijn moeder ervoor dat het schooluniform altijd schoon was, klaagde ik als tiener over haar regels, maar tegelijkertijd profiteerde ik van haar constante aanwezigheid. Tot de universiteit besefte ik nooit hoeveel ik haar zelfgemaakte puree en haar 24-uurs wasservice kon missen. Toen ik 20 was, was ze mijn grootste fan, mijn meest loyale verdediger, mijn winkelpartner en mijn weddingplanner. En vandaag, als moeder en vrouw halverwege de dertig, vertrouw ik meer dan ooit op haar begeleiding.

Ik kan me niet herinneren hoeveel dringende telefoontjes ik in de afgelopen zeven jaar heb gemaakt, waardoor ze elke keer in de auto sprong en me hielp. Toen mijn zoon zijn kin op de rand van de douche brak, belde ik haar op de luidspreker terwijl ik de wond met een handdoek strak hield en wachtte op haar komst om haar mening te horen over of het nodig was om naar het ziekenhuis te gaan en de wond te laten hechten.

Totdat ik moeder werd, begreep ik niet waarom ze om negen uur 's avonds naar bed ging. Ik dacht dat ze zich gewoon verveelde en ik dacht er niet bij na dat ze gewoon uitgeput zou kunnen zijn van een hele dag werken, schoonmaken, koken en kinderen hier en daar naartoe brengen.

Een moeder is een baken in de nacht en kalmte in de storm. Ze kan zowel een vertrouweling als een criticus zijn, je grootste supporter en je grootste waarschuwing. Ze kent je grootste geheimen en heeft je in je donkerste uren geholpen, maar ze zal altijd van je blijven houden. Door de jaren heen droogt ze al je tranen en slechts enkele van zichzelf. Ze is de enige die jouw luiers en die van je kinderen heeft verschoond.

Bedankt dat je tot laat opbleef om samen huiswerk te maken en dat je vroeg opstond om het ontbijt klaar te maken. Vooral veel dank aan jullie, single moeders, die ook de rol van de vader op jullie moeten nemen en de verantwoordelijkheid moeten dragen. Dank aan de moeders die kinderen verwelkomen die niet uit hun moederschoot zijn gekomen; je bent het bewijs dat de liefde van een moeder onvoorwaardelijk is. En voor de moeders die ons vanuit het paradijs gadeslaan, weet dat we elke dag naar je op zoek gaan in onze harten en elke dag moeten omgaan met je afwezigheid.

En voor MIJN moeder, bedankt voor het doorgeven van de waarden van het gezin aan mij, het vrouw zijn, het moeder zijn. Het is alleen dankzij jou dat ik vandaag weet hoe ik van mijn kinderen moet houden en dat ik kan zeggen dat ik een goede moeder ben!

Aangepaste test van Stacey Carlin "Why I still need my mom".

 

Advertisement
maxpixel.net

maxpixel.net

Advertisement