5 doe-het-zelf-tips die kunnen helpen muizen uit ons huis te houden zonder chemicaliën te gebruiken

Janine image
door Janine

15 Oktober 2018

5 doe-het-zelf-tips die kunnen helpen muizen uit ons huis te houden zonder chemicaliën te gebruiken
Advertisement

Muizen zijn biologisch gezien zeer fascinerende dieren, omdat ze zich kunnen aanpassen aan een oneindig aantal omgevingsomstandigheden en elke hoek van de planeet koloniseren. Helaas leidt deze eigenschap vaak tot botsingen met de mens: deze knaagdieren houden ervan om te sluipen en zich te vestigen in omgevingen waar de mens gewend is om te leven en te eten.

Hun aanwezigheid, naast het feit dat veel mensen bang voor hen zijn, is ook potentieel gevaarlijk, omdat muizen zeer schadelijk kunnen zijn voor de menselijke gezondheid.

Er zijn veel middelen op de markt, min of meer wrede, om ze te elimineren, maar we adviseren om ze niet voor langere tijd te gebruiken. Een vergif dat in de garage is achtergelaten en vervolgens is vergeten, kan een ernstig risico voor huisdieren of kinderen worden!

Hier zijn enkele minder drastische, maar zeker ook minder risicovolle methoden om deze knaagdieren ver weg te houden van je huis, je garage of je camper.

Advertisement

Houd er rekening mee dat alle "huishoudelijke" middeltjes tegen muizen tijdelijk zijn en om de paar weken moeten worden vervangen: deze dieren raken snel aan geuren gewend!

Houd er rekening mee dat alle "huishoudelijke" middeltjes tegen muizen tijdelijk zijn en om de paar weken moeten worden vervangen: deze dieren raken snel aan geuren gewend!

surprise truck/Flickr

Grondige schoonmaak van de omgeving. Muizen zijn zeer bekwaam om te profiteren van eventuele vergeetachtigheid of nalatigheid, en ze weten onmiddellijk of een omgeving zelden wordt bezocht en verstoord. Hoe weten ze dat? Uiteraard door de geur! Het eerste dat je moet doen om muizen weg te houden, is om alle kamers grondig te reinigen met geparfumeerde wasmiddelen: dit zal de knaagdieren onmiddellijk duidelijk maken dat er andere bewoners naast hen zijn... en dat ze zich moeten voorbereiden om weg te gaan.

Watten gedrenkt in essentiële pepermuntolie. Muizen haten de scherpe geur van knoflook, peper en pepermunt, en hebben de neiging om weg te blijven van voorwerpen die er uit voortkomen. Vanzelfsprekend lijkt het geen goed idee om de eerste twee te gebruiken (wie wil er nou een huis dat naar knoflook ruikt?), maar de derde is een uitstekende oplossing: week watten in essentiële pepermuntolie en plaats ze in de hoeken, onder het meubilair en op alle verborgen plaatsen. Ze zullen de muizen weghouden en een heerlijke lucht verspreiden!

Advertisement
5 doe-het-zelf-tips die kunnen helpen muizen uit ons huis te houden zonder chemicaliën te gebruiken - 2

 

Zeep met een scherpe geur. Net als watten kun je op zeep vertrouwen om ongewenste kleine gasten te ontmoedigen. Leg wat stukjes zeep of delen ervan op de vensterbanken of bij de deuren. Denk eraan om alleen doordringende geuren te kiezen: als je een muntzeep tegenkomt met een geur zo sterk dat hij bijna ondraaglijk is, dan heb je de juiste gevonden!

Doekjes voor de droger. Dit product, dat gewoonlijk wordt gebruikt om wasgoed te parfumeren tijdens het drogen en de elektrostatische toestand te verwijderen, heeft een zeer sterke geur. Als je vermoedt dat muizen binnen kunnen komen, plaats dan doekjes in de kieren, gaten of andere openingen. Vergeet echter niet om ze elke 2 weken te vervangen, omdat ze hun geur verliezen en snel ineffectief worden.

Nog een laatste advies dat we je willen geven, als de ongewenste gast je huis is binnengegaan en je hem niet kunt overtuigen om te vertrekken, is om hem te vangen en vervolgens in open land vrij te laten (gebruik alsjeblieft geen lijmvallen!). Hieronder vind je, als je zelf iets wilt maken, de tutorial om een effectieve val te maken.

Advertisement