Hardnekkige vetvlekken? Met deze trucs van oma krijg je ze makkelijk weg

door Skip

08 September 2023

Hardnekkige vetvlekken? Met deze trucs van oma krijg je ze makkelijk weg
Advertisement

Vlekken weg krijgen uit kleding is echt een rotklus, laten we gewoon eerlijk zijn. Het ideaalst zou zijn als het zou lukken om niet bij deze situatie uit te komen, maar het is nou eenmaal gewoon dat je tijdens het eten of het koken gewoon morst. Het belangrijkst is dat je weet hoe je iets eraan kan doen. Er zijn talloze producten verkrijgbaar die ook heel goed werken. En toch zijn er vlekken die veel hardnekkiger zijn dan andere vlekken en moet je hier toch extremere maatregelen treffen.

Onder hardnekkige vlekken worden zonder twijfel ook vetvlekken verstaan. Olie- en vetvlekken zijn echt heel moeilijk weg te krijgen. Reden genoeg dus om gebruik te maken van zelf bedachte maniertjes om ze te verwijderen. Hieronder lees je wat die maniertjes zijn.

Advertisement

Hoe je de hardnekkigste vetvlekken weg krijgt

Hoe je de hardnekkigste vetvlekken weg krijgt

Alpha/Flickr

Er zijn echt super veel producten te krijgen waarmee vetvlekken zijn te verwijderen, maar werken ze niet allemaal zo goed en snel op de manier zoals we dat willen. Wanneer het vuil gewoon te hardnekkig is, dan moet je gewoon grof geschut gebruiken of snel handelen. Hierbij zijn oma's aloude oplossingen wel handig.

Het eerste wat je moet doen wanneer er op een dergelijke manier wordt gemorst en de vetvlek zich over je kleding verspreidt is om de vlek in te dammen. Hoe doe je dat? Olie en vetten in het algemeen is een soort vuil dat zich niet makkelijk laat verwijderen met gewoon normaal water omdat dit het helemaal niet opzuigt. Je moet er dus voor zorgen dat de vetstof minder goed zijn werk kan doen. Pak daarvoor een stukje keukenpapier om hier het teveel aan vet mee op te laten zuigen. Ook een doek, zand of zaagsel of kattenbakgrind kan helpen als de vlek erg groot is. Dit zijn producten die kunnen absorberen en die makkelijk opgezogen kunnen worden met een stofzuiger.

Als je niets van dit alles bij de hand hebt, wanhoop niet. Kies dan voor een beetje warm water waar je een beetje handzeep of afwasmiddel in hebt opgelost. Doe er een beetje van op de vlek en wacht totdat het zijn uitwerking heeft. Vervolgens uitspoelen.

Advertisement

Met deze trucs van oma kan je vetvlekken aanpakken

Met deze trucs van oma kan je vetvlekken aanpakken

Snel werken in dezen is echt verplicht, want des te langer de vlek op kleding blijft des te langer het zal worden opgenomen door de stof en het moeilijker te verwijderen wordt.

Een andere geïmproviseerde manier om van die vervelende vlek af te komen is door een aardappel te halveren en daarmee over de getroffen plek te gaan. Laat de stof drogen en "veeg" dan de resten weg die zijn ontstaan door het werk dat je met de aardappel hebt verricht. Hetzelfde kan je ook doen met aardappelzetmeel, dit heeft verder nog een absorberende werking en dit gaat je helpen.

Maar als je dat niks vindt kan je ook het oude vertrouwde baking soda proberen. Baking soda is een betrouwbaar hulpmiddel in de dagelijkse schoonmaak, maar ook hier kan het heel goed van pas komen. Leg een beetje baking soda in zijn pure droge vorm op de vlek, of maak een mengseltje met water en breng dat aan op de getroffen plek. Uit welke van deze twee manieren je ook kiest, je moet het ongeveer 30 minuten laten inwerken en dan verdergaan met alles te verwijderen. Let erop dat dit middel een blekende werking heeft. Je kunt een beetje baking soda aanbrengen op een weinig zichtbare plek om even te kijken wat er gebeurt, zo maak je je kleding niet stuk.

Wil je vetvlekken verwijderen, dan is snel handelen hiervoor de enige juiste optie

Wil je vetvlekken verwijderen, dan is snel handelen hiervoor de enige juiste optie

Marco Verch Professional Photographer/Flickr

Ook andere producten die je thuis hebt staan zijn erg handig om de naarste vetvlekken mee te bestrijden. Wanneer de vlek nog vers is kan je een beetje talkpoeder op "de plek des onheils"doen. Ook van talkpoeder is het de bedoeling dat het de vlek opzuigt en kan je hiermee ervoor proberen te zorgen dat de vlek zich niet verder uitbreidt en in de vezels trekt.

Welke methode je ook wenst te gebruiken, vergeet niet dat een handwasje doen of de wasmachine gebruiken, afhankelijk van hoe delicaat de stof is, wordt aanbevolen om de kleding die je aanhad weer te laten stralen/

Kende jij deze doe-het-zelf-trucs al om hardnekkige vetvlekken mee aan te pakken?

Advertisement