Daarom zou je volgens brandweermannen altijd met de slaapkamerdeur dicht moeten slapen - BekijkDezeVideo.nl
x
Daarom zou je volgens brandweermannen…
Hardop in jezelf praten betekent niet dat je gek bent: het kan de hersenfunctie verbeteren, dat suggereren onderzoeken Bekijk de foto en kies de bloem die je het meest aantrekt: het antwoord kan iets over je persoonlijkheid onthullen

Daarom zou je volgens brandweermannen altijd met de slaapkamerdeur dicht moeten slapen

09 November 2018 • Door Janine
2.986
Advertisement

Wanneer je 's avonds gaat slapen, laat je dan meestal de deur van de slaapkamer open of dicht? Dit is de vraag die brandweerlieden vaak stellen wanneer zij burgers willen voorlichten over de voorzorgsmaatregelen die tegen brand moeten worden genomen. De meest correcte gewoonte is de tweede: slapen met gesloten deuren kan van vitaal belang zijn in geval van brand  in huis. Het feit dat de deuren van de slaapkamers goed gesloten zijn, biedt verschillende voordelen en kan het verschil maken in geval van nood.


In de loop der jaren zijn naast de bouwmaterialen ook de materialen waarmee voorwerpen zijn gemaakt sterk veranderd: dit heeft geleid tot een toename van synthetische producten, met name brandbare, in onze huizen. Deze verandering, zoals aangetoond door de experimenten van brandweerlieden, heeft de tijd die de inwoners beschikbaar hebben om het huis veilig en gezond te verlaten aanzienlijk verkort. Wat kunnen we hier aan doen?

Allereerst uiteraard de alarmtoestellen, die in goede staat moeten worden gehouden en periodiek moeten worden gecontroleerd; en dan de informatie, oftewel de kennis van voorzorgsmaatregelen en manoeuvres om zichzelf te redden. Zoals de gewoonte om 's nachts de slaapkamerdeur te sluiten.

Op de vorige foto en op de volgende zie je twee zeer vergelijkbare kamers (speciaal gemaakt voor een demonstratie), die werden omringd door een brand in de woonkamer. De eerste, die de deur had gesloten, bleef praktisch ongedeerd; maar de tweede, met de deur open, heeft verschillende gevolgen gehad. Het meest duidelijke is de hoeveelheid rook die binnenkwam en de muren verkleurde. Wat zou er zijn gebeurd als er iemand in bed lag te slapen en die rook had ingeademd?

Advertisement

Het 's nachts gesloten houden van de deuren heeft verschillende voordelen: ten eerste zorgt het ervoor dat het vuur zich niet snel verspreidt, omdat het de hoeveelheid zuurstof vermindert; het laat de slapende persoon ook toe niet te worden vergiftigd door de rook en wakker te blijven om hulp te roepen. Tenslotte sluiten de deuren zich natuurlijk letterlijk af van het vuur, want voordat ze de kamer binnengaan, moeten de vlammen ze verbranden, wat extra tijd geeft om in veiligheid te komen.

Kortom, veel mensen denken ten onrechte dat het open laten van de deuren hen gemakkelijker laat ontsnappen, maar het tegendeel is waar: de vlammen voeden zich met zuurstof en open ruimtes, dus ze "afsluiten" vanuit de slaapkamer kan ons leven echt redden.

Advertisement

Laat een opmerking achter!

Advertisement
Advertisement
x

Log alsjeblieft in om een video te uploaden

Registreer je met Facebook in twee eenvoudige stappen!
(We gebruiken Facebook enkel om de registratie te versnellen we plaatsen NIKS op jouw tijdslijn)

Login met Facebook

Vond je de video leuk?

Klik op "vind ik leuk" om op de hoogste te blijven en niet de beste video's te missen.

×

Ik ben al fan, bedankt