Enkele tips om kritiek van anderen naast je neer te leggen: ze weerspiegelen vaak wat zij zijn, niet jij

Janine image
door Janine

07 December 2018

Enkele tips om kritiek van anderen naast je neer te leggen: ze weerspiegelen vaak wat zij zijn, niet jij
Advertisement

In een wereld waarin het privéleven op sociale media "publiek" wordt ervaren en veel mensen denken het recht te hebben om hun mening zonder problemen te uiten omdat ze achter een toetsenbord zitten, wordt het steeds belangrijker om te weten hoe je met kritiek van anderen moet omgaan.

Het oordeel van anderen is een inbreuk van iemand in ons leven; vaak heeft het invloed op ons, en als we niet weten hoe we moeten reageren, kan het ons gedrag beïnvloeden. Het komt niet zelden voor dat iemand zijn persoonlijkheid of zijn gewoonten verandert om zich alleen maar aan de mening van anderen te houden en de kritiek tot zwijgen te brengen. Hoe kunnen we dit allemaal vermijden?

via Psychology Today

Advertisement
pixnio

pixnio

Het beoordelen van iemand is gemakkelijker dan hem te begrijpen. Het vergt minder inspanning dan luisteren en het vermijdt vooral dat je met hem in contact moet komen en je betrokken voelt. Ja, want de kritiek komt vooral van mensen die liever naar de ander kijken omdat ze te bang zijn om het naar zichzelf toe te keren.

Neiging tot oordelen en onzekerheid gaan vaak hand in hand: het vernederen en labelen van anderen is de beste manier om de aandacht (van zichzelf of anderen) te verschuiven.

Advertisement

Hoe ga je om met kritiek?

Hoe ga je om met kritiek?

Maxpixel

Allereerst moeten we proberen om goed te begrijpen WIE die kritiek levert. Het herkennen van de zwakheden en moeilijkheden van de ander is voldoende om de redenen te begrijpen waarom we oordelen vellen. Voordat we de persoonlijke mening van anderen overnemen, moeten we daarom proberen de persoon die het heeft uitgesproken te observeren.

Bovendien moet in gedachten worden gehouden dat iemand die oordeelt probeert om een lading negativiteit over iemand heen te storten, en jezelf overgeven aan boosheid of verdriet is precies wat diegene wil. We moeten altijd proberen een positieve houding aan te nemen, zelfs als we tot een verbale confrontatie komen: kalmte en onverschilligheid zullen de beste wraak zijn!

Advertisement