Als je een overweldigend verlangen hebt om zoetigheid te eten, kan het zijn dat je weinig of niet genoeg slaapt

Janine image
door Janine

12 November 2021

Als je een overweldigend verlangen hebt om zoetigheid te eten, kan het zijn dat je weinig of niet genoeg slaapt
Advertisement

Wie eet er niet graag snoep? Hoewel we allemaal weten dat een teveel ervan slecht is voor je gezondheid, is het duidelijk dat als dit zoete en suikerachtige genot niet in de wereld zou bestaan, het leven beslist bitterder zou zijn. In momenten van verdriet en groot ongemak weten we dat een reep chocolade, een stuk taart of een lekker gebakje onze dag in een mum van tijd beter kan maken. Maar heb je ooit perioden van je leven doorgebracht waarin je hebt gemerkt dat je een vaak onbedwingbaar verlangen hebt om alles wat zoet is te eten? Het is niet alleen pure gulzigheid, maar er kan veel meer achter zitten...

via CNN

Advertisement
Pxhere

Pxhere

Volgens een recente wetenschappelijke studie zou een onstuitbaar verlangen om allerlei soorten snoep te eten onvermoed in verband kunnen worden gebracht met de kwaliteit van onze slaap; een onderzoek uitgevoerd door het Irving Medical Center van Columbia University, gepubliceerd in de Journal of the American Heart Association, benadrukte het verband dat kan worden gelegd tussen een slechte slaapkwaliteit en de consumptie van snoep of vet voedsel. De studie onderzocht de voedingsgewoonten van ongeveer 500 Amerikaanse vrouwen in de leeftijd van 20 tot 76 jaar en benadrukte dat degenen die klaagden over vaak slecht slapen, overdag meer zoetigheden en vet voedsel hadden genuttigd dan het aanbevolen gemiddelde. 

Kort gezegd, benadrukte de studie deze cijfers: degenen die een lager dan gemiddelde slaapkwaliteit hadden of meer last hadden van slapeloosheid, consumeerden 500 tot 800 calorieën meer gedurende de dag, bestaande uit de consumptie van voedingsmiddelen die rijk zijn aan verzadigd vet, bewerkte suikers en cafeïne in vergelijking met een dieet dat wordt gekenmerkt door volkoren graanproducten en vezels.

Advertisement
Son of Groucho/Flickr

Son of Groucho/Flickr

Volgens de verklaringen van Brooke Aggarwal, een van de auteurs van de studie: "Als we veel minder of slecht slapen of last hebben van slapeloosheid, kunnen onze hormonen onze eetlust stimuleren, zozeer zelfs dat een van de gevolgen is dat wanneer we moe zijn we ons meer laten leiden door emoties, en we meer instinctieve en irrationele beslissingen nemen, zoals eetbuien met ongezond voedsel dat psychologisch comfort biedt.”

De resultaten van deze wetenschappelijke studie willen benadrukken dat de kwaliteit van de slaap geenszins van ondergeschikt belang is, het is zelfs een fundamenteel aspect van ons leven en onze psycho-fysieke gezondheid. Iedereen eet graag af en toe een lekker toetje om zichzelf iets lekkers te gunnen, maar laten we er alsjeblieft geen misbruik van maken!

Advertisement