Kijk goed naar deze gezichten: zijn ze van een man en een vrouw?

Janine image
door Janine

14 Maart 2022

Kijk goed naar deze gezichten: zijn ze van een man en een vrouw?
Advertisement

Schijn kan bedriegen en het is algemeen bekend, maar wat kan dit concept beter uitdrukken dan optische illusies? Een optische illusie slaagt erin om ons oog, of beter gezegd onze hersenen, te misleiden door de aanwezigheid van iets dat niet bestaat voor te stellen of een volledig vervormd beeld te geven. In dit opzicht is een voorbeeld dat veel over zichzelf heeft doen praten, de genderillusie die is gecreëerd door een professor aan Harvard, psycholoog Richard Russell. Op deze beroemde afbeelding lijkt het alsof je twee verschillende menselijke gezichten ziet, dat van een man en dat van een vrouw: maar is dat echt zo?

Kijk maar eens goed.

via Illusion of the year

Advertisement
Kijk goed naar deze gezichten: zijn ze van een man en een vrouw? - 1

In deze optische illusie, speciaal gemaakt door Russell om de effecten ervan te bespreken, lijken er twee zeer verschillende menselijke gezichten te zijn. Maar eerlijk gezegd, is dit niet het geval: het is hetzelfde gedupliceerde gezicht, met enkele verschillen die zijn gemaakt dankzij wat make-up en lichteffecten. De gezichten worden gezien als die van een man en een vrouw, ondanks het feit dat ze hetzelfde identieke gezicht zijn met androgyne kenmerken. Het belangrijkste effect zou aan het beeld zijn gegeven dankzij de toename of afname van het contrast: hier wordt dus de illusie onthuld.

Door goed naar de twee foto's te kijken is goed te zien hoe de foto rechts, dat is die waarop we het gezicht van een man lijken te zien, door wat contrast verduisterd is, terwijl de linker veel lichter is en andere effecten heeft door het licht en de toepassing van make-up.

Advertisement
richard-russell.net

richard-russell.net

Het gebruikte lichtspel wordt "gelijktijdig contrast" genoemd. Dit is het fenomeen dat optreedt wanneer twee tinten kleuren zo veel op elkaar lijken ​​dat ze elkaar beïnvloeden en zelfs onze perceptie van die kleuren veranderen.

Optische illusies zijn altijd een geweldige manier om jezelf te testen: wat nam je oog waar zodra je het beeld van deze twee gezichten zag? Schrijf het ons in de reacties!

Advertisement