De geweldige voordelen van het kleuren van mandala's - BekijkDezeVideo.nl
x
Door gebruik te maken van deze site, stemt u in met de manier waarop wij cookies gebruiken om uw ervaring te verbeteren. Meer weten Ok
x
De geweldige voordelen van het kleuren…
De prachtige gedachte van Piero Angela over de belangrijke sociale rol van de leraar Tot de provocaties van degenen die een hekel aan ons hebben, moeten we met onverschilligheid reageren: ze schaden alleen degenen die ze naar ons toewerpen

De geweldige voordelen van het kleuren van mandala's

Door Janine
4.425
Advertisement

Al een tijdje verspreiden ze zich als een therapeutische manier over de hele wereld, ze worden mandala's genoemd en zijn geometrische ontwerpen die moeten worden ingekleurd. De heilzame kracht van deze symbolen ligt in hun vermogen om de aandacht te trekken door ontspanning te stimuleren. De trend is een manier geworden die zo wijdverspreid is dat veel uitgevers kleurboeken uitgeven die zijn gericht op volwassenen. Door jezelf aan dit soort hobby te wijden, kun je je angst verminderen door je alleen op het huidige moment te concentreren.

De hele dag door zijn we altijd bezig, leven we in een ontheemde dimensie, denken we na over wat is geweest of wat er nog moet komen. Deze toestand geeft stress, zorgt ervoor dat je voortdurend onder druk staat en geeft het gevoel dat je nooit genoeg tijd hebt. Mandala's "verplichten" ons om geconcentreerd te zijn, ons innerlijk deel toestaand om met onszelf te praten en met onze essentie om te ontluiken.

De betekenis van mandala

De term mandala betekent "heilige cirkel", in de praktijk zijn het spirituele symbolen van genezing en vrede. Ze zijn meestal gemaakt met geometrische figuren van ontelbare variaties, met concentrische cirkels zoals labyrinten. In verschillende culturen zijn mandala's middelen om tot een innerlijke verlichting te komen, met een genezend en regenererend effect. Ongeacht de filosofische overtuiging is het goed om te zien hoe deze tekeningen altijd worden gevormd door een centrum en door cardinale punten. Dit alles herinnert aan het principe van totaliteit en balans, volledigheid en natuurlijkheid, concepten die positieve emoties overbrengen.

Van kinderen leren

Als kind konden we vóór de komst van smartphones en tablets uren doorbrengen met vellen papier en stiften. Wanneer we opgroeien, krijgen potloden, pennen en stiften een uitsluitend professionele of didactische betekenis, die al hun charme en magie wegneemt. Beginnen met mandala's te kleuren betekent weer even kind zijn, het vermogen om van het moment te genieten, leven in het "hier en nu". Een kind dat tekent, maakt zich nergens zorgen over, hij denkt niet dat wat hij doet goed of slecht is, hij heeft geen haast, hij oordeelt niet en hij denkt niet dat hij wordt beoordeeld. Dit is een van de vele voordelen van mandala's, oftewel de mogelijkheid om weer in het bezit van tijd te komen, de boel de boel te laten, ons herinneren toen we gelukkiger waren met eenvoudige dingen.

Advertisement

Mediteren met mandala

Het kleuren van de mandala's kan in alle opzichten beschouwd worden als een vorm van meditatie, en buitengewoon effectief. Terwijl we de vormen en lijnen willen volgen, richten we ons volledig op de actie, waardoor we een staat van grotere ontvankelijkheid en bewustzijn kunnen bereiken. De geest verbindt zich met een dieper deel van gedachten, waardoor de creativiteit tot uiting wordt gebracht. Het lijkt of we worden opgeslokt door het kleuren, maar het brein werkt autonoom en genereert ideeën en inspiraties. Verschillende onderzoeken hebben empirisch de positieve effecten aangetoond van "mandala-therapie", een soort van nieuwe yoga, een activiteit die welzijn geeft en geschikt is voor iedereen.

Bijzonderheden over mandala.

Van een vorm van kunst en een manier van onderzoek naar verlichting zijn mandala's een echt fenomeen geworden. Een interessante eigenaardigheid over deze praktijk betreft met name de Tibetaanse mandala's. Ze worden namelijk vernietigd zodra ze zijn voltooid, terwijl het in de meeste gevallen dagen, weken of zelfs meer tijd kost om ze te realiseren. De reden ligt in hun symbolisatie van de tijdelijkheid van de materiële wereld, waarvoor alles verdwijnt maar tegelijkertijd herboren wordt.

Advertisement

Laat een opmerking achter!

Advertisement
Advertisement
x

Log alsjeblieft in om een video te uploaden

Registreer je met Facebook in twee eenvoudige stappen!
(We gebruiken Facebook enkel om de registratie te versnellen we plaatsen NIKS op jouw tijdslijn)

Login met Facebook

Vond je de video leuk?

Klik op "vind ik leuk" om op de hoogste te blijven en niet de beste video's te missen.

×

Ik ben al fan, bedankt