Kinderen sprookjes voorlezen verbetert hun vermogen om zichzelf te uiten en met sociale relaties om te gaan - BekijkDezeVideo.nl
x
Door gebruik te maken van deze site, stemt u in met de manier waarop wij cookies gebruiken om uw ervaring te verbeteren. Meer weten Ok
x
Kinderen sprookjes voorlezen verbetert…
Brief van een zoon aan zijn vader die niet wilde blijven Gebruik je verleden als een trampoline om vooruit te komen, niet een bank om op te liggen

Kinderen sprookjes voorlezen verbetert hun vermogen om zichzelf te uiten en met sociale relaties om te gaan

1.004
Advertisement

Een van de alarmerende verschijnselen van tegenwoordig is de moeilijkheid van kinderen om zichzelf en hun emoties te uiten: deels als gevolg van een trend van sociale media om je niet te verdiepen in de inhoud, deels vanwege een gebrekkige taalvaardigheid. Dit wordt ook weerspiegeld in de tijd door een lagere capaciteit om de complexiteit van de werkelijkheid te begrijpen en ermee om te gaan.

Het is een serieus probleem, maar de oplossing is heel eenvoudig: het sprookje voor het naar bed gaan. Vertel of lees een verhaal voor aan de kinderen voordat ze naar bed gaan.

De studie.

foto: army.mil

Het voorlezen aan kleine kinderen (0 - 6 jaar) heeft ongetwijfeld voordelen: dat bevestigt het onderzoek van John Hutton gepubliceerd in het Journal of Pediatrics, waarin de effecten van het lezen op een steekproef van minder welgestelde kinderen worden geanalyseerd, om de invloed op taalvaardigheden vast te stellen. De resultaten brachten een positieve correlatie aan het licht tussen enerzijds lezen en anderzijds de ontwikkeling van hersengebieden gerelateerd aan taal, expressiviteit, geheugen en sociaal-emotionele integratie. In eenvoudige bewoordingen helpt het voorlezen van verhalen aan kinderen hen bij het ontwikkelen van een gestructureerde taal en het beter beheersen van sociale relaties.

Er moet ook worden benadrukt dat de studie aantoonde dat deze correlatie negatief wordt in gevallen waarin de moeder wordt afgeleid door een tablet of smartphone; een feit dat enkele van de negatieve effecten van een onjuist gebruik in het gezin van technologische apparaten laat zien, en dat nader zal moeten worden onderzocht.

Waarom leest men niet?

Hoewel de voordelen van lezen voor kinderen duidelijk zijn, blijft het een feit dat hen geen verhaaltjes worden voorgelezen. Waarom niet? Het werd aan de ouders gevraagd, die deze redenen gaven:

"Ik hou niet van lezen"
• "Ik heb er geen tijd voor"
• "Mijn zoon vond de boeken die ik hem gaf niet leuk"
• "Ik ben moe"

Deze uitspraken, hoewel geldig, zijn echter te weerleggen:

• Zelfs als je niet van lezen houdt, kun je moeite doen - onder andere - voor het welzijn van de kinderen
• Tijd kun je vinden, als je het maar goed verdeelt (misschien door de smartphone weg te leggen)
• Er zijn duizenden verschillende boeken die je je kind kunt geven; nu weet je tenminste welk type hij niet leuk vindt
• Lezen is een manier om te ontspannen; het is beter om een verhaal samen in bed te lezen, in plaats van dat ze op een scherm zitten te turen.

Advertisement

Laat een opmerking achter!

Advertisement
Advertisement
x

Log alsjeblieft in om een video te uploaden

Registreer je met Facebook in twee eenvoudige stappen!
(We gebruiken Facebook enkel om de registratie te versnellen we plaatsen NIKS op jouw tijdslijn)

Login met Facebook

Vond je de video leuk?

Klik op "vind ik leuk" om op de hoogste te blijven en niet de beste video's te missen.

×

Ik ben al fan, bedankt