Als je niet tevreden met je leven bent, klaag dan niet: verander het

Janine image
door Janine

15 Maart 2019

Als je niet tevreden met je leven bent, klaag dan niet: verander het
Advertisement

Hoe vaak klagen we over ons werk en de baas die ons kwelt, of over de partner die ons niet begrijpt zoals we zouden willen, of de grauwheid van een stad waar het elke dag dezelfde lijkt te zijn als de vorige?

Als je je vaak zo voelt, is het misschien goed om te stoppen en na te denken om verder te gaan dan alleen maar te klagen, en een proactieve houding ten opzichte van het leven aan te nemen.

Proactief zijn betekent vragen stellen over je keuzes en klaar zijn om van koers te veranderen, afstand nemen van wat we niet langer herkennen, wat ons niet prikkelt en voorkomt dat we groeien en gelukkig zijn, zonder erover te klagen.

Zie de angst voor verandering onder ogen, neem moed en duik in iets nieuws.

via thoughtcatalog.com

Andy Beales/unsplash

Andy Beales/unsplash

Als je niet tevreden bent, is het meest voorkomende gedrag immobiliteit: je kiest ervoor om niets te veranderen in je leven, doodsbang voor het onbekende dat achter alles ligt wat we niet kennen. Dus we zijn tevreden met wat we hebben, zelfs als het ons niet gelukkiger maakt en ons geen emotie meer geeft.

In plaats daarvan moeten we onszelf forceren en breken met die gewoonten die ons leven dreigen te ondermijnen.

Soms kan het een baan zijn waar we niet meer van houden, die ons niet motiveert, ons niet doet groeien en waarin we niet langer productief zijn. Toch blijven we daar, uit angst niets anders te vinden, of hopend dat we vroeg of laat promotie maken en we gelukkiger zullen zijn. In werkelijkheid hangt succes af van ons eigen geluk, en niet andersom. Als je denkt dat er nieuwe kansen zijn om te verkennen, die je "levend" kunnen doen voelen en kunnen bijdragen aan je groei, aarzel dan niet om een nieuwe weg in te slaan.

Advertisement
pixabay

pixabay

Op andere momenten zijn we misschien niet tevreden met de mensen om ons heen, maar we blijven omdat we ze al een leven lang kennen. Als je denkt dat deze relaties niet langer bijdragen aan je groei en je psychisch welbevinden, is het goed om nieuwe vriendschappen te sluiten - zonder oude relaties te ontkennen, maar alleen je tijd te besteden aan datgene wat je interesse het meest stimuleert.

Ook een liefde kan eindigen, niet noodzakelijkerwijs vanwege een drama, maar gewoon omdat die vlam is gedoofd en er geen manier is om hem weer aan te steken. Onnodig om jezelf over te geven aan de routine van een lege relatie: voordat het ongezond wordt en ook je vitale energie kwijtraakt, stop ermee en ga verder.

Het kan de stad zijn waar je lang hebt geleefd - te lang - om je verdrietig te maken, om de dag oninteressant te laten lijken; waarom zou je het dan niet veranderen? De wereld is groot en vol met plaatsen om te ontdekken waar nieuwe dingen te leren en nieuwe vrienden te ontmoeten zijn. Opnieuw beginnen kan een goede manier zijn om je enthousiasme terug te krijgen.

Javier Allegue Barros/unsplash

Javier Allegue Barros/unsplash

Soms is het de gekozen weg die ons niet langer interesseert, het motiveert ons niet: na verloop van tijd hebben we ontdekt dat het niets voor ons is, dus waarom doorgaan? Zelfs als het bijna af is, als het uiteindelijk ons niet gelukkiger zal maken, is het misschien beter om onmiddellijk te kiezen voor onze passie.

Vaak is het een kwestie van zelfs maar een perspectief veranderen, om dingen op een nieuwe manier te zien: het leven is prachtig, maar we moeten geloven en handelen om het zo te maken. Om Gandhi's woorden te gebruiken: "Wees de verandering die je in de wereld wilt zien".

Advertisement