De 10 alarmbellen van een gewelddadige relatie die veel mensen negeren

door Janine

07 Maart 2019

De 10 alarmbellen van een gewelddadige relatie die veel mensen negeren
Advertisement

Vaak horen we in de media van fysiek huiselijk geweld en hoe deze situaties helaas tot tragische conclusies leiden. Minder voor de hand liggend en sluipender zijn gevallen van verbaal geweld, soms ten onrechte beschouwd als "minder ernstig", maar bijna altijd alarmbellen van ernstige gevaren. Dit is de identikit van verbaal gewelddadigen, om ze te herkennen en te ontsnappen voordat het te laat is.

via powerofpositivity.com

Advertisement
De 10 alarmbellen van een gewelddadige relatie die veel mensen negeren - 1

Ze geven altijd de partner de schuld. Iedereen maakt fouten, maar wanneer er in het paar één is die beschuldigingen uit terwijl de ander altijd zijn excuses moet aanbieden, is er duidelijk dat iets niet werkt.

Ze vernederen hun wederhelft tegenover anderen. Of het nu om een redelijke berisping gaat of kritiek, sommige mensen hebben de neiging om "de vuile was buiten te hangen" in plaats van een probleem onder ogen te zien en te bespreken in de privacy van de privésfeer.

Bij hen moet je altijd elk woord afwegen. Woorden tellen en het is goed om je bewust te zijn van wat je gaat zeggen. Het is echter anders wanneer je, vanwege de angst om de extreme gevoeligheid van degene om je heen te raken, je onderdrukt wordt, geblokkeerd raakt, moet nadenken over wat de beste versie kan zijn om te voorkomen dat zijn woede losbarst.

Ze zijn overdreven jaloers. Een beetje jaloezie in een relatie kan geen kwaad, maar dingen veranderen wanneer het obsessief of ongemotiveerd wordt en wanneer het tot overdreven reacties en verbaal geweld leidt.

Ze maken onjuiste en scherpe opmerkingen. Ironie is prima, sarcasme niet, vooral als het erop gericht is om je pijn te doen of het gedrag te generaliseren met aanstootgevende en ongepaste opmerkingen.

Ze proberen de geestelijke gezondheid van de ander ter discussie te stellen. Soms vervormen de meest subtiele en manipulatieve individuen gebeurtenissen tot het punt dat je twijfelt aan jezelf, waardoor je het gevoel krijgt dat je het contact met de werkelijkheid verliest.

Ze gebruiken subtiele bedreigingen en mentale chantage. Dit zijn lage psychologische strategieën om de partner te "gijzelen", waardoor een vorm van controle over de huidige en toekomstige acties wordt uitgeoefend.

Als je in je partner een of meer van deze kenmerken lijkt te herkennen, is het goed om het probleem niet te negeren, om hulp te vragen, om de relatie proberen te redden maar vooral om jezelf te beschermen.

Advertisement