Waarom geen enkele nieuwe moeder te veel tijd alleen zou moeten doorbrengen - BekijkDezeVideo.nl
x
Waarom geen enkele nieuwe moeder te…
Homostel wint rechtszaak en Hond loopt van huis weg met een wortel in zijn bek en geeft het aan zijn paardenvriend voor een snack

Waarom geen enkele nieuwe moeder te veel tijd alleen zou moeten doorbrengen

16 Juni 2021 • Door Janine
1.098
Advertisement

Moeder worden is een van de grootste zegeningen die de natuur de mens kan bieden, eindelijk ouders worden van een kind vervult zowel mama als papa met vreugde, maar in de samenleving waarin we vandaag leven, vertelt niemand ons dat het vaderschap, maar meer nog het moederschap, geenszins eenvoudig is, en dat ouders zich moeten voorbereiden op een periode van grote vreugde, maar ook van twijfels, stress, lijden, innerlijke pijn...


foto: Pixabay

Voor elk ogenschijnlijk perfect moederschap is een postpartum depressie altijd om de hoek. Dit syndroom treft vooral moeders in de eerste maanden, of zelfs de eerste jaren, van het leven van het kind en wordt gekenmerkt door een psycho-fysieke uitputting gecombineerd met gedachten en overtuigingen dat ze de ouderlijke taak niet aankunnen, tot het punt dat ze een gevoel van afwijzing en kilheid jegens hun kind voelen.

De realiteit is dat het kind, vooral in het eerste levensjaar, de moeder niet ziet als de persoon die hem liefde, genegenheid, bescherming geeft, niets te maken heeft met de emoties en gevoelens die de baby voelt; hij handelt alleen om zijn basisbehoeften te bevredigen en daarom ziet hij zijn moeder als degene die het onmiddellijk kan garanderen.

Opgelet, we hebben het niet over het feit dat een baby van een paar maanden oud, zich opzettelijk egoïstisch gedraagt, het is gewoon dat hij nog niet de emotionele en cognitieve vaardigheden heeft ontwikkeld om de behoeften van anderen te herkennen en niet alleen die van hemzelf. Bijgevolg kan een moeder zich steeds meer "opgeslokt" voelen door de behoeften van de baby, waardoor ze zich geleidelijk niet meer vrouw voelt en zichzelf alleen mechanisch ziet als een fulltime moeder zonder ruimte (mentaal en fysiek) voor zichzelf.

Om deze reden is het essentieel dat een nieuwe moeder die lijdt aan een postpartum depressie wordt omringd door een veilig netwerk van aanwezigheden en genegenheden die haar in al haar behoeften kunnen ondersteunen, om haar nooit alleen te laten of zich alleen te voelen: een helpende hand, een familielid die thuis kan komen om haar te helpen met klusjes, of gewoon een bekend gezicht dat naast haar kan zitten en luisteren naar haar uitbarstingen, haar frustraties, haar twijfels en haar angsten.

Geen enkele nieuwe moeder zou ooit alleen moeten zijn of zich in de steek gelaten voelen. Nooit.

Advertisement

Laat een opmerking achter!

Advertisement
Advertisement
x

Log alsjeblieft in om een video te uploaden

Registreer je met Facebook in twee eenvoudige stappen!
(We gebruiken Facebook enkel om de registratie te versnellen we plaatsen NIKS op jouw tijdslijn)

Login met Facebook

Vond je de video leuk?

Klik op "vind ik leuk" om op de hoogste te blijven en niet de beste video's te missen.

×

Ik ben al fan, bedankt