Een Engelse vader bedacht een applicatie om zijn zoon te dwingen zijn oproepen te beantwoorden

Janine image
door Janine

14 Maart 2019

Een Engelse vader bedacht een applicatie om zijn zoon te dwingen zijn oproepen te beantwoorden
Advertisement

De puberteit is een moeilijke periode - ook en vooral voor ouders. Plotseling brengen de kinderen die je tot de dag ervoor goed kende, steeds meer tijd buitenshuis door, worden terughoudend en als ouders meer proberen te weten door hen vragen te stellen, geven ze geen antwoord - zelfs niet aan de telefoon.

Maar als moderne ouders kun je zien dat ze het bericht op WhatsApp hebben bekeken of Facebook gebruiken. Door dit gedrag en bezorgd om niet de controle te hebben, althans om nieuws over hun zoon te hebben, heeft een Engelse vader een briljante toepassing bedacht om zijn zoon te dwingen de telefoon op te nemen.

Advertisement

Nick Herbert, projectmanager voor West Wickham, Engeland, was het zat dat zijn 13-jarige zoon Ben zijn berichten en telefoontjes negeerde als hij met vrienden uit was; dus verzon hij ReplyASAP, wat letterlijk betekent "antwoord zo snel mogelijk". Het is een innovatieve applicatie die de telefoon van de tiener blokkeert totdat deze antwoordt. Om het te kunnen gebruiken, moeten beide de applicatie op hun telefoon hebben geïnstalleerd.

De operatie is eenvoudig: als een ouder een bericht op WhatsApp stuurt of via de app belt, geeft de homepage de communicatie weer en blijft daar staan, waardoor de toegang tot andere functies van de smartphone wordt geblokkeerd totdat je antwoordt. Vanzelfsprekend werkt het ook wanneer de telefoon zich in de stille modus bevindt: in feite is een alarm geactiveerd dat de aandacht van de gebruiker oproept en hem dwingt te reageren.

Advertisement

Gelanceerd in 2007, is ReplyASAP al meer dan 100.000 keer gedownload en hoewel het momenteel alleen beschikbaar is voor Android, belooft de uitvinder dat er binnenkort een iOS-versie zal zijn. We moeten toevoegen dat de service kosten met zich meebrengt die schommelen van iets meer dan €1 voor één bericht, tot ongeveer €15 voor 20 berichten.

Deze maatregel lijkt misschien wat extreem, en heeft tegengestelde reacties uitgelokt: aan de ene kant heeft hij de lof van ouders ontvangen, eindelijk opgelucht dat ze de kinderen kunnen opsporen; aan de andere kant is het bekritiseerd vanwege de buitensporige surveillance die aan jongeren wordt opgelegd, gebaseerd op het uitgangspunt dat educatie niet betekent controle. Vader en zoon lijken echter hechter te zijn geworden: gedurende de 8 maanden om de app te ontwikkelen, kon Nick profiteren van de nuttige suggesties van Ben, waaronder welke functies beter te blokkeren waren.

En jij, wat vind jij ervan?

Advertisement