Uit melktanden van kinderen kunnen stamcellen worden verkregen: wetenschappers raden aan om ze te bewaren

door Janine

15 Maart 2019

Uit melktanden van kinderen kunnen stamcellen worden verkregen: wetenschappers raden aan om ze te bewaren
Advertisement

Ieder van ons heeft herinneringen met betrekking tot het verliezen van de eerste melktand, een tand die je moeder of je vader waarschijnlijk al die jaren zorgvuldig zal hebben bewaard. Volgens onderzoekers zou deze praktijk die door ouders wordt gebruikt in de toekomst de levens van deze kinderen kunnen redden.

Alles zou te maken hebben met stamcelonderzoek en de mogelijkheid om een klein deel daarvan uit de melktanden te halen.

via The Independent

Advertisement
moderndayvigilante / reddit

moderndayvigilante / reddit

Er is geen ouder in de wereld die de melktanden van zijn kinderen niet heeft bewaard, meer dan wat dan ook om redenen van emotionele aard. Deze kleine herinneringen kunnen in de toekomst echt heel nuttig zijn, veel wetenschappers raden aan ze niet weg te gooien maar te bewaren, omdat ze kunnen worden gebruikt om stamcellen te verkrijgen die nuttig zijn voor het redden van mensenlevens. Maar hoe gaat dit in zijn werk?

Stamcellen zijn niets anders dan heel jonge cellen die nog moeten groeien in een van deze drie groepen: ze kunnen ook van de tanden worden genomen op voorwaarde dat ze op de juiste manier worden bewaard.

Advertisement
Wikimedia Commons

Wikimedia Commons

Vanwege hun aard kunnen stamcellen de plaats innemen van allerlei beschadigde cellen in het lichaam en zo bepaalde soorten ziekten zoals tumoren helpen bestrijden. Dit gebied van geneeskunde bevindt zich echter nog in een volledige experimentele fase. Het bewaren van melktanden kan daarom een verstandige keuze zijn of niet. In ieder geval moet gezegd worden dat het behoud van melktanden moet worden gedaan onder specifieke condities: het is niet voldoende om ze in een doosje in huis te bewaren. Er zijn enkele banken om biologisch materiaal te conserveren, maar daar moet een prijs voor worden betaald.

Er zijn nog steeds veel onzekerheden over het nut van melktanden, maar je kunt de tanden van je kinderen natuurlijk altijd bewaren als herinnering!

Advertisement