Hand-voet-mondziekte: de irritante aandoening die kinderen kan treffen en kan worden bestreden door middel van hygiëne - BekijkDezeVideo.nl
x
Door gebruik te maken van deze site, stemt u in met de manier waarop wij cookies gebruiken om uw ervaring te verbeteren. Meer weten Ok
x
Hand-voet-mondziekte: de irritante aandoening…
Dit geadopteerde kitten geeft een mooie glimlach aan haar nieuwe baasje elke keer dat ze een foto van haar maakt Een Braziliaanse kerk schonk een tiende om een nieuw huis te kopen voor een gezin in nood

Hand-voet-mondziekte: de irritante aandoening die kinderen kan treffen en kan worden bestreden door middel van hygiëne

Door Janine
2.433
Advertisement

De kindertijd is voor elk kind een levensfase waarin verschillende ziekten kunnen worden opgelopen. Het is in feite een volkomen normaal fenomeen, gezien het feit dat het jonge organisme van een kind groeit en in contact komt met alles wat zich daarbuiten bevindt. De immuunafweer wordt opgebouwd, en het is daarom normaal om meer blootgesteld te worden aan overbrenging van virussen, parasieten of bacteriën.

Een van de meest voorkomende infectieziekten bij kinderen is de hand-voet-mondziekte, een ongemak dat, hoewel goedaardig, bijzonder besmettelijk is bij kinderen, en vooral vervelend. Laten we daarom de symptomen, kenmerken, behandeling en preventie van deze aandoening nader bekijken.

De hand-voet-mondziekte is besmettelijk, vaak veroorzaakt door het Coxsackievirus, dat met name de zwakste individuen aanvalt vanuit het oogpunt van het immuunsysteem. Het wordt overgebracht door fysiek contact, vooral door ongewassen handen. Het spreekt vanzelf dat, vooral bij kinderen, deze delen van het lichaam niet altijd erg schoon zijn, daarom moeten we hier goed op letten.

Blaren, zweertjes in de mond en huiduitslag op handen en voeten zijn de meest zichtbare symptomen van deze irritante aandoening, die zijn naam ontleent aan de delen van het lichaam waar het zich ontwikkelt. Er zijn echter ook andere symptomen die kinderen kunnen ervaren als ze deze ziekte oplopen.

We hebben het over koorts, gebrek aan eetlust, hoofdpijn, keelpijn en, op psychisch niveau, verhoogde prikkelbaarheid en vermoeidheid.

De sleutel tot preventie, zoals reeds vermeld, is goede hygiëne. Het is fundamenteel om kinderen te leren hoe ze hun handen goed kunnen wassen, vooral als ze naar het toilet gaan of voor ze gaan eten. Daarbij is het ook van essentieel belang om de ruimtes waar het kind verblijft vaak schoon te maken, en voorwerpen en speelgoed te desinfecteren.

Het is duidelijk dat, zoals vaak gebeurt, deze aandoeningen hun besmetting vinden in schoolomgevingen, en daarom is het volgens het advies van kinderartsen goed om hen te waarschuwen voor alle voorzorgsmaatregelen die moeten worden genomen in het geval ze klasgenoten hebben wie de hand-voet-mondziekte hebben opgelopen.

Advertisement

De cutane manifestaties als gevolg van deze aandoening verdwijnen in het algemeen na 5-6 dagen en vereisen geen specifieke behandelingen om te volgen, zo niet precies die met betrekking tot het behoud van een optimale reiniging.

We moeten onthouden, dat de informatie in dit artikel louter informatief is en deze mag nooit de mening van een medisch specialist vervangen, die geraadpleegd moet worden in geval van twijfel of complicatie.

Advertisement

Laat een opmerking achter!

Advertisement
Advertisement
x

Log alsjeblieft in om een video te uploaden

Registreer je met Facebook in twee eenvoudige stappen!
(We gebruiken Facebook enkel om de registratie te versnellen we plaatsen NIKS op jouw tijdslijn)

Login met Facebook

Vond je de video leuk?

Klik op "vind ik leuk" om op de hoogste te blijven en niet de beste video's te missen.

×

Ik ben al fan, bedankt