Als je kinderen het "nest" hebben verlaten, is het tijd om je weer aan je leven te wijden

Janine image
door Janine

22 Maart 2019

Als je kinderen het "nest" hebben verlaten, is het tijd om je weer aan je leven te wijden
Advertisement

Het wordt het "lege nest syndroom" genoemd als kinderen die zijn opgegroeid het moeder- en vaderlijk huis verlaten om zelfstandig te zijn. Het kan vroeg of laat gebeuren, om studie- of werkredenen, ongeacht de leeftijd of reden dat het een echt trauma voor de ouders kan zijn, vooral voor moeders. Het huis wordt plotseling groot en leeg, je moet je aanpassen aan een nieuwe levensfase. Hier zijn enkele tips om ermee om te gaan.

ecaleopi.wordpress.com

ecaleopi.wordpress.com

 

 

 

 

Het verlies verwerken. Wanneer een kind uitvliegt, is de toestand van een ouder vergelijkbaar met dat van rouw. Dagelijkse dingen en gewoonten veranderen, waardoor we ons verdrietig en ontmoedigd voelen. We moeten onszelf de tijd en de manier geven om met dit gemis te leren leven, ook met tranen. Waar het om gaat, is niet vasthouden aan je pijn, maar te metaboliseren en verder te gaan.

Reorganiseer de rol van ouder. Ook als de kinderen het huis uit zijn, hou je nooit op moeder en vader te zijn, integendeel, nu meer dan ooit zullen de kinderen hulp, steun en advies nodig hebben, maar zonder hun nieuwe ruimte binnen te dringen. Door deze houding zal verdriet verdwijnen en kunnen de jongeren profiteren van de ervaring van degenen die deze situaties al hebben meegemaakt waar ze nu alleen voor staan.

De leegtes moeten niet worden overwogen maar gevuld. Bij elke verandering hebben we vaak de neiging om ons te veel te richten op wat is geweest en er niet meer is, in plaats van de handen uit de mouwen te steken en afwezigheden of tekortkomingen op te vullen. Als je nu meer tijd hebt, kun je een onafgemaakt project afmaken, interesses herontdekken, je toewijden aan anderen en aan de gemeenschap. We mogen nooit vergeten dat we als ouders altijd een goed voorbeeld voor onze kinderen moeten zijn, laten zien dat we in staat zijn onszelf opnieuw uit te vinden en energie en vaardigheden te kanaliseren.

Advertisement
Als je kinderen het "nest" hebben verlaten, is het tijd om je weer aan je leven te wijden - 2

 

Herontdek het leven als stel. Het laatste, maar misschien wel belangrijkste advies om met de verwijdering van je kinderen om te gaan, is om nooit op te houden de intimiteit met je partner te beleven. Als dit aspect door de jaren heen een beetje verwaarloosd is vanwege de toewijding om kinderen groot te brengen, is dit een goede gelegenheid om goede gewoontes zoals reizen, uitgaan en het delen van tijd te hervatten. We moeten ons de tijd herinneren toen de kinderen er nog niet waren, toen we niet alleen waren, maar "samen". Op deze manier zul je niet alleen de verandering rustig beleven, maar zullen ook je kinderen rustiger zijn wetende dat hun ouders sereen zijn en nog steeds van elkaar houden.

Advertisement