Deze man wordt "de man met de gouden arm" genoemd: hij redde het leven van meer dan 2 miljoen kinderen - BekijkDezeVideo.nl
x
Door gebruik te maken van deze site, stemt u in met de manier waarop wij cookies gebruiken om uw ervaring te verbeteren. Meer weten Ok
x
Deze man wordt "de man met de gouden…
De dokter vertelt hem Door een ei en twee eetlepels zout te gebruiken kun je gewrichtspijn verlichten

Deze man wordt "de man met de gouden arm" genoemd: hij redde het leven van meer dan 2 miljoen kinderen

Door Janine
2.724
Advertisement

Elk leven is kostbaar, maar er zijn er die als een voorbeeld van fundamenteel belang voor anderen kunnen zijn - en dat van James Harrison hoort hier zeker bij.

Wat deze 82-jarige Australische man speciaal maakt, is zijn “gouden arm”, deze bijnaam gaven degenen die zijn gave konden waarderen: dankzij zijn bloed wist James het leven van meer dan 2 miljoen kinderen te redden.

Het begon allemaal op een ondenkbare en tragische manier, toen in 1951 de veertienjarige James met spoed naar het ziekenhuis werd gebracht vanwege een probleem waardoor een long moest worden verwijderd; een moeilijke operatie, vooral in die tijd, die hij overleefde dankzij de ontvangen bloedtransfusies.

Tijdens het verblijf van drie maanden in het ziekenhuis, was James in staat om meer te weten te komen over het systeem van bloeddonatie en omdat hij het enorm waardeerde, nam hij een beslissing die niet alleen zijn leven voor altijd zou veranderen, maar ook die van talloze andere mensen: hij zou bloeddonor worden, om diegenen terug te betalen die, met hun gebaar, hem hadden gered.

Advertisement

James moest wachten tot hij 18 was, de wettelijke leeftijd om bloed te mogen doneren; sindsdien heeft hij echter nooit een afspraak gemist en werd hij het symbool van het Rode Kruis.

foto: 9news

Maar er is meer: zijn zeer zeldzame type bloed maakte hem bijzonder waardevol bij de behandeling van foetale erytroblastosis. Het is een ziekte die de foetus van de Rh-positieve groep kan aantasten, als de moeder Rh-negatief is en de vader Rh-positief, die destijds veel slachtoffers heeft gemaakt.

foto: 9news

De artsen ontdekten dat James bloed had dat negatief D werd genoemd, compatibel met alle bloedgroepen en vrij van anti-A en anti-B antilichamen, maar helaas zeer zeldzaam: er zijn slechts ongeveer vijftig mensen met dit type bloed in Australië. - en James is een van hen. Waarschijnlijk kreeg hij deze mogelijkheid dankzij de transfusie die hem als jongen had gered.

Advertisement
foto: 9news

Gedurende 67 jaar als vrijwilliger heeft de heer Harrison 1.173 donaties gedaan, wat neerkomt op het redden van 2,4 miljoen kinderen: een geweldig resultaat, duidelijk niet alleen vanwege de hoeveelheid.

foto: 9news

Dus toen het Rode Kruis hem uitnodigde om "met pensioen te gaan" gezien zijn hoge leeftijd, besloten sommigen van degenen die baat hadden gehad bij zijn gebaar, hem te bedanken en zochten hem op, op de dag van zijn laatste donatie: een emotioneel moment voor allemaal, voor iemand die echt een waardevol voorbeeld vertegenwoordigt.

Advertisement

Laat een opmerking achter!

Advertisement
Advertisement
x

Log alsjeblieft in om een video te uploaden

Registreer je met Facebook in twee eenvoudige stappen!
(We gebruiken Facebook enkel om de registratie te versnellen we plaatsen NIKS op jouw tijdslijn)

Login met Facebook

Vond je de video leuk?

Klik op "vind ik leuk" om op de hoogste te blijven en niet de beste video's te missen.

×

Ik ben al fan, bedankt