Dit is wat er met een kind gebeurt als hij blootsvoets loopt

door Janine

24 Maart 2019

Dit is wat er met een kind gebeurt als hij blootsvoets loopt
Advertisement

Het zien van de eerste stapjes van een kind is een immense emotie die altijd in het geheugen gegrift blijft staan. De vreugde van een ouder wordt alleen geëvenaard door de zorg om de juiste schoenen te vinden die het kind in zijn nieuwe avontuur kunnen begeleiden. Het is niet genoeg om het mooiste model te kiezen, maar je moet de meest functionele en comfortabele kopen. Dit alles kan echter een verspilling van inspanning opleveren, omdat volgens sommige onderzoeken de beste oplossing voor kinderen is om blootsvoets te blijven lopen.

via mother.ly

Advertisement
maxpixel

maxpixel

De vaardigheden die een kind moet ontwikkelen om goed te leren lopen, zijn ruimtelijke oriëntatie, coördinatie en balans. Het sensorische systeem van een groeiend organisme kan deze vaardigheden beter en sneller verwerven zonder de hulp van schoenen.

De voeten bevinden zich namelijk tussen de organen die het rijkst zijn aan receptoren en zijn daarom doorslaggevend bij het doorgeven aan de hersenen van de noodzakelijke informatie door middel van rechtstreeks contact met de grond. Dit mechanisme werkt synchroon met de proprioceptieve en vestibulaire systemen en bepaalt beweging, houding en zwaartekracht.

Advertisement
maxpixel

maxpixel

Dit betekent niet dat kinderen helemaal geen schoenen moeten dragen, maar dat hun gebruik alleen beperkt moet zijn als ze buiten zijn en de voeten vrij laten wanneer het kind thuis is of in een gecontroleerde en veilige omgeving.

Het vroege gebruik van schoeisel kan een obstakel vormen voor de ontwikkeling van de hersenen van het kind, waardoor het niet goed leert lopen. Als het eenmaal het lopen onder de knie heeft, kun je denken aan het aanschaffen van schoenen met een stevigere zool.

picryl

picryl

Een van de meest interessante aspecten van het onderzoek is dat deze principes ook kunnen worden toegepast op volwassenen. De leeftijd van het individu doet er niet toe, want zelfs op volwassen leeftijd kunnen de hersenen nog altijd profiteren van de continue voelbare feedback van de voeten. Op deze manier worden nieuwe neurale verbindingen gegenereerd en kan een discrete verbetering in beweging en balans worden bereikt.

Dit zijn uiteraard oplossingen die altijd onder medisch toezicht moeten worden genomen, maar zeker effectief zijn om mensen met motorische problemen te helpen meer beheersing en efficiëntie bij de dagelijkse activiteiten te krijgen.

Advertisement