Waarom we de flitser niet moeten gebruiken bij het maken van foto's van kinderen: de deskundige legt het uit - BekijkDezeVideo.nl
x
Door gebruik te maken van deze site, stemt u in met de manier waarop wij cookies gebruiken om uw ervaring te verbeteren. Meer weten Ok
x
Waarom we de flitser niet moeten gebruiken…
Positief denken helpt ons angst en stress te verminderen: dat zeggen psychologen Een zwerfhond raakt bevriend met een groep metselaars op de bouwplaats: hij is nu hun viervoetige

Waarom we de flitser niet moeten gebruiken bij het maken van foto's van kinderen: de deskundige legt het uit

Door Janine
921
Advertisement

Wanneer er een kind in het gezin komt, is het geluk en de wens om zijn eerste momenten thuis, zijn eerste stapjes, zijn dagelijkse groei, vast te leggen altijd groot, voor ouders, grootouders en min of meer naaste familieleden. Velen van ons herkennen zich in soortgelijke situaties: eenmaal in het gezin worden de kleintjes echte "supersterren" van de foto's.

Duizenden foto’s en video's worden aan hen opgedragen, in een soort “gekte” die ongetwijfeld wordt gedicteerd door positieve gevoelens, maar die in bepaalde gevallen zelfs gevaarlijk kunnen zijn voor kinderen.

foto: Needpix

We weten het: de kindertijd is een mooi moment, dat niet terugkeert, en daarom is het goed om de mooiste momenten te vereeuwigen. Dankzij moderne technologische hulpmiddelen is het tegenwoordig mogelijk om overal en altijd foto's en video's te maken. Er is echter één ding waar we altijd op moeten letten: de flitser en, meer in het algemeen, het intense en plotselinge licht.

De waarschuwing voor gezinnen met jonge kinderen kwam van verschillende pediatrische oogartsen en het is zeker niets nieuws. Het is echter goed om altijd bepaalde goede gewoonten te herhalen, evenals enkele te vermijden praktijken, die we misschien niet eens opmerken.

Gebruik de flitser nooit om een ​​foto van een pasgeboren baby te maken, zelfs niet op afstand. De reden is simpel, en de pediatrische oogarts Dr. Digvijay Singh legt het uit: het intense licht dwingt de pupil om te verkleinen om zichzelf te "beschermen". Als dit een normale reactie is bij volwassenen, is deze bij zuigelingen en jonge kinderen mogelijk nog niet goed ontwikkeld. Dus tegenover het sterke licht dat door de flits wordt uitgezonden - een echte "heldere flits" - reageren de allerkleinsten mogelijk niet adequaat en hun ogen beschermen zichzelf mogelijk niet zoals ze zouden moeten, en ontwikkelen soms zelfs onomkeerbare schade.

foto: Pikist

Er zijn in dit verband gevallen van pasgeborenen die ernstige defecten aan de macula hebben vertoond, met als gevolg gedeeltelijke of totale blindheid, als gevolg van close-upfoto's die met de flitser zijn gemaakt.

Als de aanbevelingen geldig zijn voor elke flitser - soms kunnen zelfs de leds van mobiele telefoons behoorlijk krachtig zijn - is dit nog meer het geval voor die van professionele camera's, evenals voor zonlicht. Er is, zoals Dr. Singh heeft uitgelegd, geen leeftijd waarna blootstelling aan sterke en plotselinge lichten door kinderen wordt getolereerd: wat zeker is, is dat dit soort foto's absoluut moeten worden vermeden in de eerste levensmaanden. Na verloop van tijd zullen de ogen van kinderen zich goed ontwikkelen en zich sneller en efficiënter kunnen aanpassen aan veranderingen in het licht. Laten we niet verstrikt raken in de drang om altijd foto's te willen maken van onze kleintjes, daarom: een paar voorzorgsmaatregelen kunnen hun gezondheid en een fundamenteel aspect als het zicht behouden.

Advertisement

Laat een opmerking achter!

Advertisement
Advertisement
x

Log alsjeblieft in om een video te uploaden

Registreer je met Facebook in twee eenvoudige stappen!
(We gebruiken Facebook enkel om de registratie te versnellen we plaatsen NIKS op jouw tijdslijn)

Login met Facebook

Vond je de video leuk?

Klik op "vind ik leuk" om op de hoogste te blijven en niet de beste video's te missen.

×

Ik ben al fan, bedankt