Ben jij het zwarte schaap van je familie? Daarom ben je een zeldzame en belangrijke schat

Janine image
door Janine

31 Maart 2019

Ben jij het zwarte schaap van je familie? Daarom ben je een zeldzame en belangrijke schat
Advertisement

In de laatste paar jaar zijn op zowel filosofisch als psychologisch gebied, theorieën opnieuw geëvalueerd die een ander standpunt bekijken ten opzichte van onderwerpen die tot nu toe zijn gemarginaliseerd binnen een sociale of familiale groep. We hebben het over de zogenaamde zwarte schapen, individuen die tegen de stroom in gaan ten opzichte van degenen die "normaal" zijn. De waarheid is dat deze mensen, dankzij hun uniekheid, een rijkdom zijn voor zichzelf en voor anderen.

Advertisement
Unsplash

Unsplash

Het iconische beeld van de stamboom geeft een idee van het belang van "vrije geesten" omdat ze, in tegenstelling tot wat men kan geloven, degenen zijn die de wortels garanderen om niet ziek te worden. In elke familiegroep worden verhalen overgeleverd, maar helaas ook gebreken en neurosen. Het is niet de puurheid van continuïteit die de ware kracht is, maar het vermogen om zichzelf te vernieuwen, nieuwe takken te laten ontstaan, zich te openen voor ongeplande bestemmingen.

De diversiteit van zwarte schapen is het element dat de hele groep in staat stelt te genezen van wonden die nog nooit zijn genezen, waardoor de hele cirkel voor zelfvernietiging wordt bewaard. Elke kern bevindt zich vaak geblokkeerd in een kring die personen omvat die generaties lang in dezelfde dynamiek zijn, waarbij ze praktisch dezelfde fouten begaan. In plaats daarvan zorgt de onbekende factor, de externe factor in de ogenschijnlijk al voorgedefinieerde vergelijking, ervoor dat het patroon zichzelf niet herhaalt, waardoor de wedergeboorte en circulatie van nieuw levensbloed mogelijk wordt.

De zwarte schapen zijn de eersten die stappen zetten in onbekende gebieden die nog nooit eerder zijn ervaren, ze hebben uiteenlopende waarden en overtuigingen, evenals levensstijlen, moraal, politiek of religieus geweten. Deze anomalieën zijn geen fabricagefouten of storende elementen, maar eerder belangrijke delen die evenwicht brengen in een systeem dat is veroordeeld tot achteruitgang.

Advertisement
Unsplash

Unsplash

Een zwart schaap rebelleert tegen het reeds geschreven lot, volgt een weg in de richting van het minder bereisde pad. Soortgelijke individuen zijn praktisch de gelegenheid tot verlossing van alle gefrustreerde talenten en onvervulde dromen van de voorouders. Soms worden ze na tientallen jaren geboren om vragen te beantwoorden die nooit zijn opgelost, om uiteindelijk een gevoel van volledigheid en realisatie te brengen.

Desondanks worden in de meeste gevallen de "verschillenden" op alle manieren tegengewerkt, buitengesloten en geïsoleerd, maar vinden ze toch hun weg. Kortom, de zwarte schapen moeten voor hun uniekheid zorgen, terwijl alle anderen hun integratie moeten vergemakkelijken omdat dit de enige manier is om welvaart en evolutie te bevorderen.

Advertisement