4 psychologische trucs waarmee narcisten zichzelf altijd in het middelpunt van de belangstelling weten te plaatsen

door Janine

29 Maart 2019

4 psychologische trucs waarmee narcisten zichzelf altijd in het middelpunt van de belangstelling weten te plaatsen
Advertisement

Egocentrisme is het belangrijkste kenmerk van elke narcist, dat wil zeggen de spil zijn waaromheen al het andere draait. Vroeg of laat gebeurt het in het leven iedereen om met een soortgelijke persoon om te gaan en zonder overdrijven kun je de ervaring beschrijven als een van de meest onaangename en vermoeiende dingen die je mee kunt maken. Deze mensen bestaan alleen voor zichzelf en kunnen alleen met anderen communiceren door ze te gebruiken. Dit zijn hun belangrijkste strategie├źn:

via marciasirotamd.com

Advertisement
4 psychologische trucs waarmee narcisten zichzelf altijd in het middelpunt van de belangstelling weten te plaatsen - 1

Het spel van de schuld. Narcisten moeten altijd met de vinger wijzen naar iemand om hen te denigreren en zichzelf op een hogere trede te zetten. Ze hebben altijd een reeks van beschuldigingen en slachtoffers klaar om te offeren om hun ziekelijke honger naar aandacht te stillen.
Het protagonisme. Narcisten moeten altijd in elke context in het middelpunt van de belangstelling staan. Deze behoefte leidt ertoe dat ze alle gesprekken waar ze niet als hoofdrolspelers beschouwd worden onderbreken of binnendringen. Als iemand hetzelfde probeert te doen, wordt hij onmiddellijk subtiel de mond gesnoerd of als een potentiële dreiging gezien.

Advertisement
Pixabay

Pixabay

De uitwisseling van rollen. Manipulatie is de kunst van narcisten en ze gebruiken het om de feiten te veranderen en te verwarren. Ze gebruiken deze techniek om de waarheid te veranderen, gebeurtenissen aan te passen en de verantwoordelijkheid van iets op anderen af te schuiven. Wanneer je met zulke individuen omgaat, ga je de verkeerde kant op zonder het te beseffen.
Slachtofferrol. Een narcist heeft geen begrip noch empathie, maar ze weten hoe ze beide moeten simuleren om dit soort emoties in anderen te stimuleren. Ze kunnen de rol spelen van degene die onrecht is aangedaan om medelijden te krijgen en de gevoelens van hen om hen heen te misleiden.

4 psychologische trucs waarmee narcisten zichzelf altijd in het middelpunt van de belangstelling weten te plaatsen - 3

Dit is een supervereenvoudiging vergeleken met hoe ingewikkeld, complex en slinks narcisten zijn, maar toch kan het helpen om een idee te krijgen en misschien de gevaarlijkste gewoontes te herkennen. Het grootste risico is in feite dat dit soort individuen niet meteen wordt geïdentificeerd en dat je het je pas realiseert wanneer ze al schade hebben aangericht. Ze weten hoe ze hun aard moeten verbergen, maar komen vroeg of laat tevoorschijn en tonen zich voor wat ze werkelijk zijn. Het is nutteloos en onproductief om te proberen ze tegen te werken, beter is het om ze simpelweg uit te sluiten van je eigen leven of weg te gaan, de winst zal welzijn, sereniteit en zelfrespect zijn.

Advertisement