Dit kind dat op 1400 kilometer van huis is verdwaald vind het 25 jaar later dankzij de hulp van Google Earth weer terug

Janine image
door Janine

28 April 2019

Dit kind dat op 1400 kilometer van huis is verdwaald vind het 25 jaar later dankzij de hulp van Google Earth weer terug
Advertisement

"De werkelijkheid overtreft de verbeeldingskracht": het is een zeer bekende uitdrukking die we minstens één keer in ons leven gebruiken om gevallen en situaties te beschrijven die in het echte leven zo ongeloofwaardig en fantasierijk lijken te zijn dat ze uit de pen van een schrijver lijken te komen. Dit is het ongelooflijke verhaal van Saroo Brierley, wiens weg om terug te keren naar huis en zijn oorspronkelijke familie de wereld rondging, een autobiografisch boek en een recente film inspireerde.

Advertisement
Facebook

Facebook

Het verhaal speelt zich af in India en de hoofdrolspeler, nu een volwassen en succesvolle hotelondernemer, was op dat moment slechts 5 jaar oud. Op een nacht namen Saroo en Guddu de trein, een van zijn oudere broers, op weg naar de stad waar hij werkte, ongeveer 70 kilometer van hun huis. Eenmaal aangekomen wachtte hij op een bankje op het station op zijn broer om terug te keren, maar hij viel in slaap. Toen hij wakker werd, dacht hij dat zijn broer in een vertrekkende trein zat, dus stapte hij in, in de hoop hem te vinden. Nadat hij tussen de wagons had gezocht stopte hij om uit te rusten, hij viel weer in slaap en werd pas enkele uren later wakker op het station van Howrah, aan de rand van Calcutta.

Het kind was letterlijk doodsbang, hij wist niet waar hij was, hij sprak het plaatselijke dialect niet goed, hij kon de naam van zijn stad nog niet goed lezen of uitspreken, en hij wist zijn achternaam ook niet.

Advertisement
Facebook

Facebook

Je kunt je alleen maar voorstellen wat het betekent voor zo'n klein kind om alleen op een onbekende plek te zijn. In het begin probeerde Saroo de voorbijgangers te stoppen om om hulp te vragen maar kon zich niet verstaanbaar maken, en vervolgens probeerde hij in de trein te stappen, maar hij bevond zich in de voorsteden en de trein bracht hem steeds terug naar hetzelfde station. Het kind realiseerde zich dat hij op een of andere manier moest overleven en sloot zich aan bij een groep bedelaars. Het leven op straat was hard en gevaarlijk, zo erg zelfs dat hij op een dag riskeerde te worden aangevallen, maar hij werd gered door de politie. Het was toen dat hij voor het eerst werd toevertrouwd aan een opvangcentrum voor kinderen waar zij zijn familie probeerden te traceren.

Het onderzoek was niet succesvol vanwege het gebrek aan informatie, en in 1987 werd hij geadopteerd door een Australisch gezin waarmee hij in Tasmanië, in de staat Australië, ging wonen. Saroo verloor nooit het verlangen en de hoop om zijn eigen biologische familie te vinden en toen hij groot was besloot hij het te proberen. Hij wist de precieze naam van zijn stad van herkomst niet meer, maar berekende dat hij ongeveer 17 uur had gereisd en ongeveer 1400 kilometer had afgelegd.

Facebook

Facebook

In 2011 identificeerde hij, met de hulp van Google Earth, het station van Burhanpur en de stad Khandwa, en herkende hij verschillende details die verstopt zaten in zijn herinnering als kind. Hij vond eindelijk zijn moeder en herkende haar meteen, haar gezicht was in de loop der jaren niet veranderd. Op het einde hoorde Saroo, pratend met zijn moeder, dat Guddu was gestorven, overreden door een trein precies op de avond dat hij verdwaald was; ze hadden zijn lichaam gevonden, maar niet dat van Saroo, en daarom hoopte zijn moeder hem ooit nog terug te zien.

Op het ontroerende verhaal van Saroo Brierley is het autobiografische boek “Mijn lange weg naar huis" geïnspireerd, waar de film "Lion" in 2016 op gebaseerd is. Het boek en de film worden sterk aanbevolen, het verhaal waarin de realiteit fictie lijkt te hebben overtroffen!

Advertisement