Huishoudelijke klusjes doen is goed voor lichaam en geest: wetenschappelijk onderzoek bevestigt dit - BekijkDezeVideo.nl
x
Door gebruik te maken van deze site, stemt u in met de manier waarop wij cookies gebruiken om uw ervaring te verbeteren. Meer weten Ok
x
Huishoudelijke klusjes doen is goed…
Beroerte: 5 alarmsignalen die levens kunnen redden Deze twee vrouwen vierden hun 30-jarige vriendschap door twee lachende bierpullen te tatoeëren

Huishoudelijke klusjes doen is goed voor lichaam en geest: wetenschappelijk onderzoek bevestigt dit

1.289
Advertisement

De personal trainers van de toekomst zullen op trainingsschema’s de volgende oefeningen zetten: vegen van de vloer, strijken, afstoffen, kleding opvouwen, etc. Het klinkt als een grap, maar volgens een recente studie kunnen de eenvoudige en dagelijkse huishoudelijke klusjes net zo effectief zijn als een training in de sportschool. Dit gaat niet alleen over het behouden van fysieke fitheid, maar ook over het verminderen van stress, met aanzienlijke voordelen in termen van verlenging van het leven.

Het onderzoek omvatte meer dan 6000 vrouwen in de leeftijd tussen 63 en 99 jaar, die drie jaar gegevens verzamelden over fysieke activiteiten gedurende een week. Het bleek dat bij personen die ten minste 30 minuten "beweging" uitvoerden overeenkomend met huishoudelijk werk, het risico op pathologische complicaties met 12% was verminderd.

Door 30 minuten lichte gymnastiek aan deze taken toe te voegen, daalde de incidentie tot 39%. Assepoester deed er dus goed aan om naast het schrobben van de vloer ook wat "dansen" toe te voegen. Ironisch genoeg heeft het onderzoek in de praktijk aangetoond dat weinig doen zeker beter is dan niets doen en dat zelfs de gehate plichten van thuis meer dan nuttig kunnen zijn voor de gezondheid en het welzijn van mensen.

foto: Pxhere

Zonder het te beseffen, voeren we gedurende de dag, tussen de was doen, de was ophangen of bedden opmaken, gebaren uit zoals pull-ups, push-ups en buigingen. Onder de meest populaire disciplines in fitnesscentra is er precies de zogenaamde "functionele training", die in tegenstelling tot de klassieke herhaalde en mechanische oefeningen met gewichten, handelingen simuleert die ook in het echte leven nuttig kunnen zijn.

Dit omvat het hameren van een band, duwen of trekken van gewichten en nog veel meer. Hetzelfde als wanneer je de auto moet verplaatsen als je pech hebt of het hout voor de open haard hakt.

Advertisement

Zelfs zonder zulke intense trainingen, kan het voldoende zijn om jezelf te wijden aan deze noodzakelijke gewoonten om je lichaam goed te doen. Afzonderlijke bewegingen, activiteiten zoals afwassen of ramen lappen kunnen uiterst functioneel zijn, ook als remedie tegen angst en stress.

Door je volledig te focussen op de actie die wordt gedaan, wordt de verbinding met al het andere verbroken, waardoor de spanning wordt verminderd en de zenuwen worden ontspannen. Dit heeft een positief effect op het zenuw- en cardiovasculaire systeem, waardoor druk en onrust worden verlicht. Wie weet of Master Miyagi het uiteindelijk bij het goede eind had met zijn “wax on, wax off”!

Advertisement

Laat een opmerking achter!

Advertisement
Advertisement
x

Log alsjeblieft in om een video te uploaden

Registreer je met Facebook in twee eenvoudige stappen!
(We gebruiken Facebook enkel om de registratie te versnellen we plaatsen NIKS op jouw tijdslijn)

Login met Facebook

Vond je de video leuk?

Klik op "vind ik leuk" om op de hoogste te blijven en niet de beste video's te missen.

×

Ik ben al fan, bedankt