Hier lees je hoeveel stappen je elke dag zou moeten nemen om je welzijn te bevorderen

Janine image
door Janine

17 September 2023

Hier lees je hoeveel stappen je elke dag zou moeten nemen om je welzijn te bevorderen
Advertisement

Het is bekend dat fit blijven en fysieke activiteit beoefenen voor alle leeftijden zeer aan te raden is om gezond te blijven en het psychofysieke welzijn te vergroten. Uiteraard zijn er talloze sporten en disciplines die hierbij helpen, maar ze zijn niet allemaal het meest geschikt: trainingsniveau, fysieke conditie en leeftijd hebben zeker invloed op de keuze.

Gelukkig is er een activiteit die voor iedereen toegankelijk is en bovendien helemaal gratis is: wandelen. Maar zelfs in dit geval moet advies worden gevolgd om de resultaten te optimaliseren en het maximale voordeel uit deze "beweging" te halen. Laten we er een paar samen bekijken.

via Healthline

Advertisement

Wandelen om lichaam en geest te versterken

Wandelen om lichaam en geest te versterken

partystock/Freepik - Not the actual photo

Wandelen biedt voordelen voor zowel het lichaam als de geest, en als het je lukt om in de open ruimte – omgeven door groen – te wandelen, heb je ook de mogelijkheid om schone lucht in te ademen, een genot voor onze longen.

Verschillende studies hebben onderzoek gedaan om vast te stellen wat de formule voor een “ideale” wandeling was: hoeveel tijd moet aan deze activiteit worden besteed? En in welk tempo, om welk aantal stappen te bereiken? En hoe vaak per week zou het ideaal zijn om dit te beoefenen?

Laten we al deze vragen beantwoorden: een optimale wandeling duurt ongeveer een uur, maar dit kan door een aantal factoren variëren. In plaats van bijvoorbeeld de hoeveelheid tijd die buiten wordt doorgebracht, is het belangrijk om rekening te houden met het aantal stappen/kilometers dat wordt afgelegd: deze moeten rond de 10.000 (de stappen) en 4-5 km liggen. Wat betreft hoe vaak je moet lopen, dit is misschien wel het belangrijkste waar je je op moet concentreren.

Advertisement

Geheimen en voordelen van wandelen

Geheimen en voordelen van wandelen

Freepik

Elke dag. Het geheim ligt in het creëren van een positieve cirkel gewijd aan welzijn en daarom is het antwoord op de laatste vraag elke dag! De resulterende routine zal ertoe leiden dat de bloedsomloop een positieve verandering begint op te merken: de spieren zullen beter gaan bewegen en een grotere toevoer van zuurstof ontvangen, wat op zijn beurt zal leiden tot de vorming van nieuwe bloedvaten door het hele lichaam. De voordelen kunnen aanzienlijk en concreet zijn.

Als je denkt dat 10.000 stappen te veel zijn om te lopen, hoeft je je geen zorgen te maken: ook 8000 of zelfs 5000 stappen zouden je aanzienlijk helpen, het belangrijkste is om de consistentie te behouden. Je kunt zelf kiezen of je vóór of na de maaltijd gaat wandelen: door dit vóór de maaltijd te doen - op een lege maag - bevorder je het "gewichtsverlies", terwijl je daarna de spijsvertering bevordert.

Om met deze gezonde gewoonte te beginnen heb je alleen wilskracht en de juiste uitrusting nodig: we raden je aan comfortabele en ademende schoenen te dragen, zoals sportschoenen, en altijd water mee te nemen om goed gehydrateerd te blijven. Begin dit "pad" en je lichaam zal er profijt van hebben!

Advertisement