Is het beter om jezelf te wassen met warm of koud water?

Janine image
door Janine

19 September 2023

Is het beter om jezelf te wassen met warm of koud water?
Advertisement

Als het om je persoonlijke hygiëne gaat, moet je altijd op de hoogte zijn van het laatste nieuws hierover: we weten allemaal hoe belangrijk het is om voor je lichaam te zorgen, hoe belangrijk het is om het goed te wassen, schoon te maken en te hydrateren, maar er zijn bepaalde gewoonten die we moeten verkiezen en andere vermijden.

Er zijn mensen die beweren dat douchen, een van de belangrijkste manieren om je te wassen, elke dag gedaan moet worden, en er zijn mensen die dit overdreven en zelfs contraproductief vinden. Watertemperatuur, huidtype, zepen en vele andere factoren dragen bij aan een correcte reiniging en persoonlijke hygiëne. Laten we samen de beste tips bekijken.

Advertisement

Hoe vaak moet je douchen?

Hoe vaak moet je douchen?

valuavitaly/Freepik - Not the actual photo

Douchen staat synoniem voor reinheid, maar dat niet alleen: het is ook een prettige ervaring die ons helpt te ontspannen, ons te “los te maken” van de buitenwereld door tijd voor onszelf te nemen. Het verwijderen van elke onzuiverheid van je lichaam is een prettige sensatie en ook voor onze geest een gezonde gewoonte.

In detail - wanneer we douchen - verwijderen we de dode huidcellen die zijn achtergebleven op onze huid en de talg (vetachtige substantie). Maar hoe vaak wordt deze wasbeurt aanbevolen?

Om deze vraag te beantwoorden moet je eerst rekening houden met het type huid dat je hebt: een gevoelige huid kan droog of geïrriteerd raken als deze te vaak wordt gewassen, bijvoorbeeld dagelijks. De minder gevoelige huid zou daarentegen in deze zin geen problemen ondervinden en zou daarom baat kunnen hebben bij elke dag een douche. Het is echter niet alleen belangrijk om te weten hoe vaak je moet wassen, maar ook – en misschien nog wel belangrijker – hoe.

Advertisement

Hoe je jezelf op de beste manier moet wassen

Hoe je jezelf op de beste manier moet wassen

senivpetro/Freepik

Terugkerend naar de dode huidcellen die zich op ons lichaam afzetten, zou het beter zijn om de verwijdering ervan te vergemakkelijken met een speciale spons: middelmatige druk uitoefenen en er kleine rotaties mee maken, alsof we onszelf een iets krachtigere massage willen geven.

Voor een veel grondigere reiniging van de bovengenoemde cellen zou het ideaal zijn om één keer per week een scrub (korrelige reiniger) aan te brengen. Wat betreft de vraag of je jezelf met warm of koud water wilt wassen... de beste keuze ligt daar ergens tussenin.

In feite zou het de voorkeur verdienen lauw water te gebruiken, ongeveer gelijk aan de temperatuur van ons lichaam, en water te vermijden dat zowel te warm als te koud is: koud water kan de onzuiverheden die aanwezig zijn in de lagen olie van de huid niet effectief verwijderen, vooral als je verstopte huidporiën hebt of bijvoorbeeld last hebt van acne. Aan de andere kant kan te heet water brandwonden en huidbeschadiging veroorzaken. Wij raden daarom aan om – ook als je lang haar hebt – iedere dag zo’n vijf minuten te douchen met lauw water.

Advertisement