Dit is wat er gebeurt met je lichaam en je geest als je een dutje doet van slechts 20 minuten

Janine image
door Janine

10 April 2019

Dit is wat er gebeurt met je lichaam en je geest als je een dutje doet van slechts 20 minuten
Advertisement

In het tijdperk waarin de belangrijkste grondleggers van de technologische en digitale kolossen op de planeet onthullen dat het geheim van hun succes juist in weinig slaap ligt, herziet de wetenschap de voordelen van het oude dagelijkse "dutje".

Mensen horen bij de 15% van de zoogdieren met een monofasische slaap, dat wil zeggen slechts een keer per dag. Het is nog niet duidelijk of het genetisch is of dat het de samenleving was die de bioritmen veranderde, maar wat zeker is, is dat we tegenwoordig over het algemeen niet genoeg slaap krijgen.

via sleepfoundation.org

Advertisement
Venturist/Flickr

Venturist/Flickr

Van tijd tot tijd een dutje doen is niet alleen gezond, maar heeft ook een positief effect op de efficiëntie en productiviteit. Overdag een pauze nemen kan de remedie zijn voor moderne slaaptekorten, waardoor de hersenen weer goed kunnen opladen. Meer energie betekent meer creativiteit, snel leren, effectief redeneren en snellere reactietijden.

Deze nieuwe trend wordt "napping” genoemd en steeds meer onderzoeken wijten er de heilzame eigenschappen van aan. Een gezond dutje verlaagt de bloeddruk, verlicht stress, is goed voor het hart en herstelt functionaliteit naar cognitieve vaardigheden. Alsof dat nog niet genoeg is, lijkt het erop dat wat meer slapen ook helpt om het cortisol onder controle te houden en af te vallen.

Advertisement
pixabay

pixabay

Een ander voordeel van een dutje is de verbetering van het geheugen, ontspanning, verbeterde prestaties en verhoogde aandacht in momenten waarop dat nodig is. Blijkbaar is het dutje veel effectiever dan een kop koffie om je midden op de dag weer vol energie te voelen.

pexels

pexels

Met betrekking tot de lengte van de pauzes, richten we ons op ongeveer 20-30 minuten, voldoende om mentale alertheid, motorisch leren en verbaal geheugen te accentueren. Van 30 tot 60 minuten worden ook de vaardigheden om beslissingen te nemen verhoogd, zodat je helderdere ideeën kunt hebben zodra je wakker wordt. Van 60 tot 90 minuten kun je de REM-fase ingaan, zodat de hersenen worden gereset en volledig hersteld. Het is echter beter om niet te overdrijven wanneer je merkt dat het napping overdag resulteert in een vermindering van de nachtelijke slaap.

Source:

Advertisement