Er zijn schoenen met GPS uitgevonden om grootouders met Alzheimer op te sporen en te voorkomen dat ze verdwalen - BekijkDezeVideo.nl
x
Er zijn schoenen met GPS uitgevonden…
“Haar brein werkt niet Waarom bijten muggen jou meer dan iemand anders? Hier zijn 7 redenen waarom je wordt gestoken

Er zijn schoenen met GPS uitgevonden om grootouders met Alzheimer op te sporen en te voorkomen dat ze verdwalen

14 Juni 2019 • Door Janine
4.036
Advertisement

Bij een ouder persoon komen als een van de eerste symptomen van seniele dementie of Alzheimer, het ernstige probleem van desoriëntatie naar voren. Ouderen beginnen geleidelijk het vermogen te verliezen om zich te oriënteren in een ruimte-tijdcontext en zich zelfs in hun eigen huis verloren te voelen. Omdat ze zich overal ongemakkelijk voelen, komen ze in een toestand van voortdurende angst, die soms moeilijk te onderdrukken is. Het is in deze verwarde staat dat, vaak, onze dierbaren die getroffen zijn door de vreselijke ziekte, weglopen zonder het zelfs te beseffen. Voor degenen die een familielid hebben die aan Alzheimer lijdt, zal het helaas minstens één keer zijn gebeurd dat het plotselinge weglopen van ouderen ertoe heeft gebracht dat ze verdwaalden. Bij het zoeken naar een oplossing voor het probleem, heeft een Japans bedrijf een GPS ontwikkeld die in de schoen van ouderen kan worden geplaatst: elke keer dat ze zonder waarschuwing de deur uitlopen, laat de GPS ons zien waar ze zijn!

foto: Pixabay

In Japan zijn dit soort innovaties zeker niets nieuws - we horen vaak over kunstmatige intelligentie, robothonden die er als echte honden uitzien, enz. - en ook dit keer waren het de Japanners. Het bedrijf Wish Hills heeft een zeer innovatief apparaat ontwikkeld, in de hoop de ouderen die lijden aan seniele dementie of de ziekte van Alzheimer te helpen hun weg naar huis te vinden of, beter gezegd, te worden gevonden door een familielid. Het is bekend dat ouderen die aan deze wrede ziekte lijden geen mobiele telefoons of horloges gebruiken, waardoor het concept van tijd en ruimte volledig verloren gaat. Waar ze zeker niet zonder kunnen, zijn schoenen: dit is de reden waarom het Japanse bedrijf heeft gedacht aan het creëren van schoenen met GPSaan de binnenkant die ouderen kan lokaliseren.

foto: Wish Hills

De GPS stuurt een melding op de mobiel van het familielid die de oudere persoon kan vinden via een kaart die direct op de telefoon of op de computer kan worden bekeken. Het apparaat is ontworpen om meldingen te verzenden wanneer de oudere zich 50, 100 of 500 meter van huis verplaatst. Op deze manier hopen we de gevallen van "verdwaalde grootouders" te verminderen.

Advertisement
foto: Wish Hills

De schoenen zijn momenteel alleen beschikbaar op de Japanse markt voor een prijs die niet bepaald toegankelijk is ($ 298!). Een innovatie die in ieder geval niet alleen Japan betreft, met een bevolking van een kwart ouder dan 65, maar ook de rest van de wereld. Volgens de WHO zijn er in feite 47,5 miljoen mensen in de wereld die lijden aan seniele dementie en elk jaar zijn er 7,7 miljoen nieuwe gevallen - zorgwekkende gegevens die veel andere landen ertoe zouden kunnen bewegen deze schoenen te gebruiken.

Advertisement

Laat een opmerking achter!

Advertisement
Advertisement
x

Log alsjeblieft in om een video te uploaden

Registreer je met Facebook in twee eenvoudige stappen!
(We gebruiken Facebook enkel om de registratie te versnellen we plaatsen NIKS op jouw tijdslijn)

Login met Facebook

Vond je de video leuk?

Klik op "vind ik leuk" om op de hoogste te blijven en niet de beste video's te missen.

×

Ik ben al fan, bedankt