3 tips over hoe je de werkproductiviteit kunt verhogen en 3 hoe je voor jezelf kunt zorgen

Janine image
door Janine

30 September 2023

3 tips over hoe je de werkproductiviteit kunt verhogen en 3 hoe je voor jezelf kunt zorgen
Advertisement

Het dagelijks leven, onze routine, kan behoorlijk zenuwslopend zijn als het niet op de juiste manier wordt beheerd. Hiermee bedoelen we dat het combineren van werk, gezin, allerlei soorten verplichtingen en vrienden niet niks is: we hebben vaak de neiging iemand te verwaarlozen. Onszelf.

Omdat werk de basis is van het leven van de overgrote meerderheid van de mensen, hebben we besloten een kleine gids op te stellen om je nuttig advies te geven over hoe je je tijd op het werk kunt optimaliseren (proberen niet langer dan nodig te blijven) en andere over hoe je je vrije tijd optimaal kunt benutten: de bedoeling is om te proberen je psychofysieke welzijn te verbeteren.

via Mental Health America

Tips om je tijd op het werk te optimaliseren

Tips om je tijd op het werk te optimaliseren

senivpetro/Freepik

Het is waar, de dag bestaat onvermijdelijk uit slechts 24 uur en minstens 7 daarvan brengen we slapend door. Een ander groot deel van de tijd gaat echter naar werk: we praten al snel over 8-12 uur per dag. Kostbare tijd die we gebruiken om bepaalde activiteiten uit te voeren. Maar misschien zouden we, door die tijd beter te optimaliseren, een paar uur minder per week kunnen werken, uren die we aan onze vrije tijd zouden kunnen toevoegen! Laten we daarom 3 praktische tips bekijken hoe je je werk het beste kunt organiseren.

Leer vóór je werk omgaan met de ruimte waarin je het uitoefent: het lijkt misschien voor de hand liggend of banaal, maar dat is helemaal niet het geval. Een omgeving zonder afleiding, een opgeruimd en goed georganiseerd bureau kan – ook al is het “slechts” onbewust – invloed hebben op onze werkprestaties.

Bekijk de uren waarop je het meest productief bent: we zijn niet allemaal hetzelfde en dat geldt ook op het werk. Ongeacht vaardigheden en talenten zijn er mensen die zich meer concentreren door bepaalde strategieën en/of in bepaalde tijdvakken te implementeren. Het is heel belangrijk om te onderkennen wanneer we in staat zijn ons best te doen, zodat we een plan en een werklast kunnen ontwikkelen die beter aansluit bij onze capaciteiten: een lastige en complexe taak om uit te voeren moet worden aangepakt als we ons op het hoogtepunt van onze capaciteiten bevinden. Wij adviseren je echter - indien mogelijk - eerst deze procedure af te ronden, zodat je gemakkelijker verder kunt gaan met de overige taken.

Neem korte pauzes en elimineer afleiding: veel werken betekent niet noodzakelijkerwijs veel produceren en dit geldt altijd vanuit het perspectief van het uitvoeren van je taken terwijl je probeert zo uitgerust en helder mogelijk te blijven. Elimineer ten slotte alle afleidingen: het gebruik van mobiele telefoons, sociale media en meer in het algemeen al die meldingen met geluiden of trillingen die onze concentratie – en dus onze workflow – kunnen onderbreken, moeten worden verwijderd. Maar hoe kun je je goed voelen in je vrije tijd?

Advertisement

Hoe je voor je lichaam en geest kunt zorgen

Hoe je voor je lichaam en geest kunt zorgen

pressfoto/Freepik - Not the actual photo

Er blijft echter voldoende tijd over om te besteden aan activiteiten en/of met mensen die we leuk vinden. Maar we mogen onszelf nooit vergeten: hier zijn 3 gouden tips om altijd in gedachten te houden.

Zet jezelf in voor datgene waar je je goed bij voelt: soms is dit concept gemakkelijker te realiseren dan toe te passen, maar het is noodzakelijk om jezelf te kennen om gelukkig te zijn. Besteed dus wat tijd aan datgene waarvan je denkt dat het je voldoening geeft, stimuleert en je een goed gevoel geeft. Het maakt niet uit wat het is: waar het om gaat is het positieve en regenererende effect dat het op je heeft.

Lichamelijke activiteit: fysieke activiteit is in staat om “het hoofd leeg te maken" en een reeks processen te activeren die gericht zijn op het bevorderen van het psychofysieke welzijn in ons. We raden je in het bijzonder aan om minstens 30 minuten per dag te wandelen en dit - indien mogelijk - te doen midden in de natuur om de "therapeutische eigenschappen" te vergroten.

Probeer dankbaar te zijn, aan anderen te geven, plezier te hebben: een van de beste manieren om je welzijn te herstellen is door te beseffen en vervolgens te waarderen wat je al hebt. Te vaak hebben we de neiging om ambities en projecten na te jagen, terwijl we alle doelen die we met veel moeite hebben bereikt, verwaarlozen: neem de tijd om je successen op te schrijven en wat je het meest dierbaar is. Zodra dit is gebeurd, zul je waarschijnlijk beseffen hoeveel mensen minder hebben dan jij en hoe je met kleine gebaren een verschil voor hen kunt maken: zonder het te beseffen, ben jij ook beter af. Vergeet ten slotte niet om... je te vermaken! Om niet alles te serieus te nemen en plezier te hebben en oprecht te genieten van elk gelukkig moment.

Source:

Europa.eu

Advertisement