Het verleden loslaten is mogelijk: dit is de regel van de 3 fasen van het heden

Janine image
door Janine

29 Juni 2019

Het verleden loslaten is mogelijk: dit is de regel van de 3 fasen van het heden
Advertisement

Heb je je ooit het slachtoffer gevoeld van situaties, mensen of gewoonten die je al had meegemaakt, maar waarin je - om welke reden dan ook - weer in terecht bent gekomen? Laten we het toegeven: soms zijn we zelf de veroorzakers van negatieve omstandigheden waarin we steeds vallen, hoewel we gezworen hebben het nooit meer toe te laten. Het is als een val, een reeks beslissingen en gebruiken die schadelijk zijn voor zowel onze mentale als fysieke gezondheid. Situaties en mensen die ons pijn doen, kunnen echter worden vermeden door veranderingen te leren accepteren en zonder angst het onbekende te verwelkomen. Het lijkt vanzelfsprekend, maar het is een probleem dat veel mensen treft, en dat veroorzaakt te vaak een belemmering. Hoe kunnen we dit oplossen? De regel van de 3 fasen van het heden, oftewel een verdeling in 3 momenten van veranderingen, zouden ons kunnen helpen en de cyclus op een winstgevende manier af te sluiten. Laten we eens kijken wat deze fasen zijn.

Advertisement

1. De rouw: naar het verleden kijken vanuit het heden

1. De rouw: naar het verleden kijken vanuit het heden

pxhere.com

Zoals gebeurt wanneer we een geliefde verliezen, moeten we even nadenken over wat de ervaring die we hebben geleefd en die nog niet is afgerond ons heeft gegeven en weggenomen.

Door eerlijk te onderzoeken hoe deze situatie ons heeft gereduceerd, kunnen we de negativiteiten die we één voor één hebben doorlopen opsporen en ons de mogelijkheid geven om te gaan met wat ons pijn deed, net als rouwen, oftewel iets dat uitgewerkt en vervolgens naar de toekomst geprojecteerd moet worden.

Advertisement

2. De verwachting: het heden leven

2. De verwachting: het heden leven

Pxhere

Zodra de rouw in al zijn facetten is "verwerkt", is het tijd om de balans op te maken. Als we ons eenmaal hebben bevrijd van het verleden en alles wat ons pijn heeft gedaan, zal het tijd zijn om een goede inschatting te maken van wat we vanbinnen hebben, wie we zijn en wat onze problemen in het verleden heeft veroorzaakt.

Onze keuzes kunnen zijn ingegeven door problemen die in ons aanwezig zijn: het begrijpen van wat ze zijn en ze gaan analyseren is essentieel om ze te overwinnen of ze op zijn minst op te lossen.

3. De wedergeboorte: geprojecteerd op de toekomst

3. De wedergeboorte: geprojecteerd op de toekomst

Anna Langova/needpix

Na zoveel inspanning, nadenken, analyseren en uitwerken, wordt het tijd om onze toekomst tot leven te brengen. Dit betekent letterlijk herboren worden en nieuwe acties, keuzes en kennis beginnen op te doen in de buitenwereld, bewust en verrijkt door het pad dat we hebben afgelegd.

Onze moeilijkheid om de cyclus te sluiten is te vaak gekoppeld aan ons geprojecteerd zijn of te veel richting het verleden, of te veel naar de toekomst. Het is tijd om onze handen uit de mouwen te steken en te gaan leven in ons "nieuwe" heden.

Advertisement