Een goede ouder bereidt de reis niet voor de kinderen voor, hij bereidt de kinderen voor op de reis - BekijkDezeVideo.nl
x
Door gebruik te maken van deze site, stemt u in met de manier waarop wij cookies gebruiken om uw ervaring te verbeteren. Meer weten Ok
x
Een goede ouder bereidt de reis niet…
10 natuurlijke voedingsmiddelen die je helpen je bloedsuikerspiegel te verlagen zonder dat je het zelf beseft

Een goede ouder bereidt de reis niet voor de kinderen voor, hij bereidt de kinderen voor op de reis

Door Janine
971
Advertisement

Het werk van ouders is de moeilijkste klus ter wereld, dat weten we, er zijn geen vaste regels om te volgen, maar gezond verstand en toewijding. Zo vaak dreigt teveel liefde te verstikken en een belemmering te zijn voor de groei van kinderen, voor hun emotionele en sociale vorming. Niet altijd blijkt ”alles voor hen te doen“ het juiste te zijn.

Soms moet een ouder omwille van het kind een stap opzij zetten en het hem alleen laten doen, misschien maakt hij fouten, maar hij is klaar om op eigen krachten op te staan. De sneeuwschuivers, zoals ze worden gedefinieerd, zijn precies die ouders die alles voor hun kinderen beslissen.

Van de "betere" vriendschappen tot de te volgen studie, van buitenschoolse activiteiten tot kleding: kiezen voor je kinderen is niet altijd positief, integendeel, het kan zeer riskant zijn. Je kunt adviezen geven, jezelf beperken tot het geven van suggesties zonder ze de les te lezen.

Het is noodzakelijk om een stap opzij te doen en de kinderen op eigen benen te laten staan en hun eigen keuzes te laten maken, en ook de gevolgen van hun fouten op zich te nemen. Falen is belangrijk omdat we daardoor sterker worden en vooral leren en proberen te verbeteren.

En dit mechanisme draagt bij aan het definiëren van de persoonlijkheid van de kinderen. Het succes dat ze in het leven zullen krijgen, zal het resultaat zijn van hun keuzes, niet die van ons.

Als je verhindert dat ze fundamentele en vormende levenservaringen opdoen, belet je uiteindelijk het vermogen om al die vaardigheden waarvan je vaak niet weet dat je ze hebt tot het moment van de moeilijkheid, in de praktijk te brengen.

We riskeren onder meer om het gedefinieerde psychologische effect van de self-fulfilling prophecy uit te voeren: hoe meer we kinderen proberen van een bepaalde gebeurtenis weg te houden, des te meer zullen de kinderen de dynamiek in de praktijk brengen om het te laten gebeuren.

De sneeuwschuivers moeten zich beperken tot adviezen geven, zonder hun mening op te dringen. De kinderen zullen ons kunnen verrassen als we hen zelf laten beslissen wat het beste is voor hen.

Advertisement

Laat een opmerking achter!

Advertisement
Advertisement
x

Log alsjeblieft in om een video te uploaden

Registreer je met Facebook in twee eenvoudige stappen!
(We gebruiken Facebook enkel om de registratie te versnellen we plaatsen NIKS op jouw tijdslijn)

Login met Facebook

Vond je de video leuk?

Klik op "vind ik leuk" om op de hoogste te blijven en niet de beste video's te missen.

×

Ik ben al fan, bedankt